Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 28587 Vizualizări

Izvoarele satului Plop – monumente ale naturii (Foto)La nordul raionului Dondușeni, în valea rîului Cubolta, se întinde un sat vechi moldovenesc ‒ Plop. Acesta este situat pe un deal, iar în partea lui de jos, la marginea satului, curge rîul Cubolta, care izvorăşte în raionul Ocnița, în apropiere de satul Lipnic.

Satul nu este foarte mare, are aproximativ 1500 de locuitori, dintre care majoritatea o constituie moldovenii (96%). Este un sat liniștit și confortabil, un pic pustiit, ca multe alte sate din Moldova. Satul Plop este renumit pentru izvoarele sale, care din cele mai străvechi timpuri izvorăsc de la poalele unei pante mari și abrupte formate din calcaruri sarmatice în imediata vecinătate a rîului Cubolta, pe care îl alimentează cu apă.

Potrivit diverselor publicații, se știe că aici existau circa 50 de izvoare, situate de-a lungul coastei, care are cîteva sute de metri. Însă, din cauza neglijenței, înnămolirii, alunecărilor, survenite în urma ploilor în cea mai mare parte au rămas fără apă și s-au ascuns sub pămînt, fără a-şi croi drum spre suprafață.

Toate astea în ciuda faptului, că izvoarele de la Plop sînt monumente ale naturii şi se află sub ocrotirea statului. Statul nostru însă are altele de rezolvat şi nu-i arde de monumentele noastre, astfel aceste izvoare cunoscute, cu apă gustoasă și curată, lucru care este, în general, destul de rar în Republica Moldova aşa şi ar fi rămas în paragină.

Dar în satul Plop sînt oameni, cărora nu le-a fost indiferentă soarta renumitelor izvoare. Astfel la mijlocul anilor ’10 ai secolului XXI deja, aceste persoane au început să restabilească tot cu ce se mîndrea satul veacuri la rînd. În ultimii cîţiva ani au fost curăţate 18 izvoare, cea mai mare parte dintre ele au fost amenajate cu o zidărie de calcar, iar deasupra celor mai mari au fost construite pavilioane de piatră frumoase cu acoperiș de ţiglă roșie. În același timp se desfăşurau şi lucrările de amenajare a teritoriului înconjurător, căci s-a decis să fie organizată o zonă de agrement pentru săteni și turiști aici. O parte a izvoarelor a fost redirecţionată către un singur colector, din care apa ajunge în clădirea Fabricii, la linia de turnare, apoi este îmbuteliată și este etichetată "Aqua-Plop".

Am ajuns aici, la sfîrșitul călătoriei noastre de-a lungul rîului Cubolta, și anume în această zonă de recreere am decis să ne odihnim înainte să ne întoarcem acasă. Și, desigur, am băut apă curată și gustoasă de la unul din izvoarele, pe care ni l-a recomandat un localnic în vîrstă, care consideră că anume acesta este izvorul cu cea mai gustoasă apă. Iar apa s-a dovedit într-adevăr plăcută şi rece, lucru rar întîlnit, de altfel. Iar ca calitate apa e mult mai bună decît multe dintre apele comercializate sub diverse mărci binecunoscute, dar și mai puțin cunoscute.

La drept vorbind, trebuie să vă spunem că nu am văzut prin magazinele Chișinăului această apă, posibil să nu ne fi uitat atent sau probabil, fabrica nu are capacitatea de a îmbutelia atîta apă, încît să ajungă pentru potolirea setei tuturor oamenilor din țara noastră.

Alte impresii de călătorie veţi avea ocazia să vedeţi cu proprii ochi, privind fotografiile prezentate.

Izvoarele satului Plop, Donduşeni - album foto

Cuvinte cheie:

localitati , izvor , turism , natura , Moldova

Comentarii

 (2)
  • #1 xukaimin
    Notice: Trying to get property of non-object in /home/www/moldoveni.md/application/modules/mob/views/scripts/news/view.phtml on line 229
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!
  • #1 leilei
    Notice: Trying to get property of non-object in /home/www/moldoveni.md/application/modules/mob/views/scripts/news/view.phtml on line 229
    Acest mesaj a fost şters de către moderator!

Localităţile Moldovei şi diasporei

Egoreni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1078 locuitori

Egoreni este un sat şi comună din raionul Soroca. Egoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 166 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1078 de oameni. Satul Egoreni a fost menționat documentar în anul 1859.

Citeşte mai departe