Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
02 noiembrie 2021, 15:30 Natura şi turismul views 2485
Construcția barajului subacvatic de la Stația de captare a apei din rîul Nistru a ajuns la final
02 noiembrie 2021, 15:30 Natura şi turismul views 2485

Construcția barajului subacvatic de la Stația de captare a apei din rîul Nistru a ajuns la final

Construcția barajului subacvatic de la Stația de captare a apei din rîul Nistru a ajuns la final. SA „Apă-Canal Chișinău” precizează că, odată cu darea în exploatare a barajului, în perioadele secetoase se va menține nivelul apei în Nistru conform proiectului, transmite Noi.md cu referire la radiochisinau.md.

Datorită acestui baraj, nivelul apei în preajma Stației se va majora, fapt ce va permite buna activitate a Stației de captare.

Barajul subacvatic este construit mai jos de Stația de captare și reduce viteza apei curgătoare, astfel încît denivelările din preajma Stației sînt acoperite datorită sedimentării cu nămol care va fi stopat de acest baraj. Acest proiect hidrotehnic va ridica nivel apei în preajma Stației de captare.

În prezent, continuă lucrările de curățarea de nămol a camerelor de primire de la Stația de captare. După se vor îndeplini lucrărilor de înlocuire a utilajului uzat, cum ar fi sistemul de barbotaj, două închizătoare cu D-800 mm și sisteme de reglare a lor.

Priza de apă a orașului Chișinău din rîul Nistru, a fost proiectată în 1964. Stația de pompare de la prima treaptă a fost dată în exploatare în 1972. Priza de apă este proiectată pentru debitele minime de apă: în perioada de iarnă 80 m cubi/s, în anii extrem de secetoși, iar în perioada de vegetație – 120 m cubi/s.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nistru , construcție

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
4995 locuitori

Mingir este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Semionovca și Mingir. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4995 de locuitori. Satul Mingir a fost menționat documentar în anul 1482 cu denumirea Gura Ocoalelor.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.