Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 898 Vizualizări

«Aici păsările nu ciripesc, copacii nu cresc …». Partea 2


Continuare. Începutul - la 15.09.2021 )

Din cauza încălzirii globale, se schimbă și peisajul natural - multe plante își încetează creșterea, se usucă și trebuiesc înlocuite. Cum vor arăta pădurile și parcurile Moldovei, dacă ne mișcăm spre zona subtropicală?

E nevoie de o abordare științifică

În comentariul pentru Noi.md, și savantul-practician Iurie Dnestreanschii s-a referit la problema împăduririi terenurilor agricole părăsite. Potrivit lui, în Republica Moldova este mic procentul de împădurire a suprafețelor. Chiar și fără încălzirea globală, în țara noastră ar fi trebuit plantați mai mulți copaci. Dacă ținem cont de faptul, că în republică avem foarte multe terenuri agricole părăsite, suprafețele forestiere ar putea fi sporite și din contul lor, lipsindu-i de aceste terenuri pe gospodarii leneși.

– Fără păduri nu poate exista nici o localitate, iar reieșind din încălzirea globală trebuie să plantăm copaci mai rezistenți la secetă, – spune Iu.Dnestreanschii. – Azi vedem că a fost o mare greșeală sădirea mestecenilor, a pinilor, a plopilor? Care în prezent se usucă. Dacă e să introducem ceva, apoi din regiunile sudice, nu din cele nordice. Aici e nevoie de o abordare științifică, trebuie să ținem cont de mai mulți factori. Altă dată, prea multe plantații se făceau la indicațiile celor de sus. A vrut, la timpul său, Ivan Ivanovici Bodiul ca de-a lungul șoselelor să crească mesteceni, pădurarii plantau această specie, iar acum ea se usucă. Clarificăm, așa dar, că a fost o greșeală.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

clima , incalzire globala , plante

Localităţile Moldovei şi diasporei

Plop-Ştiubei

Statut:
Sat
Prima atestare:
1850
Populația:
1789 locuitori

Plop-Ştiubei este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Plop-Ştiubei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1789 de oameni. Satul Plop-Ştiubei a fost menționat documentar în anul 1850.

Citeşte mai departe