Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
22 iunie 2021, 11:00 Natura şi turismul views 2443
În care țări ale lumii moldovenii nu sînt obligați de a sta în carantină
22 iunie 2021, 11:00 Natura şi turismul views 2443

În care țări ale lumii moldovenii nu sînt obligați de a sta în carantină

De curînd au fost efectuate schimbări în privința alertelor de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre faptul că din numărul celor 59 de state incluse în tabel, în 26 de cazuri au fost introduse modificări de conținut. Care sînt acestea, află mai jos.

Printre țările pentru care alertele de călătorie au fost actualizate, se regăsesc: EAU, Germania, Ucraina, Muntenegru, Belarus, Elveția, Cehia, Bosnia și Herțegovina, Croația, Bulgaria, Slovacia, Regatul Țărilor de Jos.

România

În conformitate cu Hotărîrea Guvernului nr. 38 din 9 iunie 2021 a fost prelungită starea de alertă pe teritoriul României începînd cu data de 12 iunie 2021. În baza acestei hotărîri, punctul de trecere a frontierei României cu R. Moldova, de la Rădăuţi – Prut este redeschis.

Începînd cu 1 iunie 2021, au fost anulate restricțiile privind intrarea în România a cetățenilor străini și apatrizilor. Prin urmare, toți cetățenii R. Moldova, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în România, indiferent de scopul călătoriei.

Potrivit MAEIE, măsura carantinei se instituie pentru cetățenii străini și apatrizii care sosesc în România, indiferent de zona din care vin (verde, galbenă sau roșie), inclusiv din R. Moldova. Prin excepție, pot fi scutite de măsura carantinei persoanele care fac obiectul prevederilor Hotărîrilor CNSU nr. 28, 35 și 36 și anume:

  • Persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare pînă la intrarea în România;
  • Persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară) sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării pînă la data intrării în țară;
  • Copiii cu vîrsta mai mică sau egală de 3 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2;
  • Copiii cu vîrsta mai mare de 3 ani și mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Ucraina

Cetățenii R. Moldova pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentînd obligatoriu la punctul de trecere a frontierei de stat polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și unul din următoarele documente:

  • Rezultatul negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai tîrziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau rezultatul negativ al testului rapid pentru determinarea antigenului coronavirusului SARS-CoV-2 (RAT), efectuat nu mai tîrziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat sau certificatul ce confirmă primirea unui curs complet de vaccinare contra COVID19, cu vaccinuri care sînt incluse în lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), eliberat în limba engleză sau cu traducerea în limba engleză a acestuia.

Aceste documente nu sînt necesare pentru copiii cu vîrsta pînă la 12 ani. În absența poliței de asigurare și/sau a unui document din cele enumerate, trecerea frontierei de stat pentru intrare sau tranzit va fi refuzată.

Totodată, autoritățile anunță că polița de asigurare pentru acoperirea costurilor asociate tratamentului COVID19 sau observației urmează a fi emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina. Valabilitatea poliței de asigurare urmează să acopere perioada de ședere în Ucraina.

Bulgaria

Cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a intra pe teritoriul Bulgariei la prezentarea unuia din următoarele documente:

  • Document care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19. Prin schema de vaccinare se are în vedere numărul de doze solicitate pentru vaccinuri și o perioadă de cel puțin 14 zile de la ultima doză. Documentul trebuie să conțină numele persoanei, scris cu grafie latină identic cu numele din actul de călătorie, data nașterii, datele cînd au fost aplicate ambele doze de vaccin, denumirea comercială și numărul partidei vaccinului aplicat, numele producătorului/deținătorului permisului de utilizare, statul care a emis permisul și numele organului emitent.
  • Document care atestă rezultat pozitiv la testul molecular tip PCR sau testul antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 pentru intervalul de la a 15-a la 180-a zi, începînd cu data efectuării analizei menționată în document. Documentul trebuie să conțină numele persoanei conform documentului de călătorie, datele instituției medicale care a efectuat analiza, data cînd a fost efectuată analiza conform metodei PCR sau test antigen, indicarea cu grafie latină a metodei (PCR sau RAT)
  • Document care atestă rezultatul negativ la testul molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii sau cu rezultatul negativ al unui test antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore de la data indicată în document.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

turism , Pandemie , carantina

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
589 locuitori

Hitreşti este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 589 de oameni. Satul Hitreşti a fost menționat documentar în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.