Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
18 septembrie 2019, 15:00 Natura şi turismul views 4957
Risc de catastrofă ecologică! Răspuns oficial privind poluarea rîului Bîc (Doc)
18 septembrie 2019, 15:00 Natura şi turismul views 4957

Risc de catastrofă ecologică! Răspuns oficial privind poluarea rîului Bîc (Doc)

Mai multe nereguli grave au fost descoperite de către Fundația pentru Dezvoltare Ecologică Ecodava și Mișcarea de Tineret "Voievod".

Directorul Ecodava, Igor Sîrbu, spune că situația ecologică din bazinul rîului Bîc se agravează pe zi ce trece.

Una din cele mai puternice surse de poluare a fost depistată la Strășeni, unde apele reziduale se revarsă direct pe cîmp, iar de acolo ajung în rîul Bîc, din cauză că tronsonul de evacuare a deșeurilor este nefuncțional. Situația nu arată mai bine nici la Chișinău. De la stația de epurare, apele menajere ajung în cantități enorme în rîul Bîc, poluînd astfel mediul înconjurător.

În urma multiplelor expediții pe rîul Bîc, ecologiștii au depistat circa 20 de mii de factori de poluare a rîului, astfel încît acesta riscă să se transforme într-un focar de paraziți și microbi.

"Ecodava" și "Voievod" au cerut oficial ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), inspectarea urgentă a conformității standardelor stației de epurare din Strășeni, din Chișinău și Anenii Noi, care constituie principalele surse de poluare.

În același demers, s-a cerut identificarea și atragerea la răspundere a agenților economici din preajma rîului Bîc care sînt conectați la rețeaua „Apă Canal", dar nu și la rețeaua de canalizare, iar în consecință își revarsă deșeurile direct în fluviu.

„Doamnă ministru, împreună avem datoria de ne implica cu adevărat în rezolvarea problemelor țării, iar dvs. sînteți factorul determinant în acest proces", se arată în demersul semnat de Ecodava.

Astfel, într-un răspuns oficial, ministrul Georgeta Mincu a venit cu mai multe precizări și detalii.

Referitor la Stația de epurare din Chișinău, s-a constatat că au loc lucrări de modernizare în cadrul unui proiect de restabilire a stației. Însă, în urma efectuării unor analize în laborator, persoana responsabilă - Alexandru Vișnevschi, s-a ales cu un proces verbal și cu o amendă în valoare de 1.200 de lei.

Vișnevschi a fost amendat pentru că s-a constatat depășirea valorilor limită a poluanților din apele deversate în rîul Bîc.

Referitor la Stația de epurare din Strășeni s-a stabilit că primarul localității, Valentina Casian, în comun alți angajați ai primăriei, a stabilit un parteneriat cu donatori externi. La moment este elaborat studiul de fezabilitate privind amplasarea stației de epurare a apelor uzate din localitate. Partenerii din Cehia vor acorda un grand în valoare de 2 milioane de euro.

Ce ține de stația de epurare din Bulboaca, raionul Anenii-Noi, se comunică în răsunsul oficial precum că a fost întocmit un proces-verbal și au fost înainte prescripții obligatorii, precum:

- prelevarea periodică a probelor pentru investigații de laborator în amonte și aval de stația de epurare

- monitorizarea eficientă a funcționării stației de epurare

- respectarea legislației funcționării stației de epurare

La moment stația de epurare din Anenii-Noi este în proces de reconstrucție.

Vedeți mai jos răspunsul integral oficial trimis de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) către Ecodava:

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

catastrofe , ecologie , Bîc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
166 locuitori

Maiovca este un sat din cadrul comunei Ocniţa, raionul Ocniţa. Satul Maiovca este situat la o distanță de 10 km de orașul Ocnița și la 233 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 166 de oameni. Localitatea Maiovca a fost întemeiată în anul 1911 cu denumirea Slobodca Vălcineţ.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.