Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
19 noiembrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 19193
Defileul Trinca, Edineț (Slideshow)
19 noiembrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 19193

Defileul Trinca, Edineț (Slideshow)

Cu acest slideshow sau o serie de fotografii în format flash vom începe prezentarea celor mai frumoase și spectaculoase atracții naturale ale Republicii Moldova. Tot ce veți vedea aici puteți găsi și în publicațiile de la compartimentul "Natura și Turismul în Moldova" de pe site-ul moldovenii.md.

 În publicațiile de acolo povestim în detalii și prezentăm informații mult mai ample despre minunile naturii Moldovei. La fel, albumurile foto prezentate la compartimentele respective conțin mult mai multe fotografii. Ideea slideshow-ului însă a luat naștere din dorința de a vă prezenta cele mai pitorești locuri din Moldova într-o rezoluție mai bună (în original acestea au 1920x1200 pixeli, proporția fiind de 16:10 ), concomitent montînd pe fundal muzică populară moldovenească, de regulă, precum și piese ale autorilor din Republica Moldova. Durata acestor slide-uri va varia de la 3 pînă la 5 minute. Fiecare slideshow tematic va fi însoțit de un text scurt.

În Moldova sînt multe monumente ale naturii, dar printre acestea sînt unele cu adevărat unice, care nu pot fi găsite nicăieri în altă parte, cu excepția unor regiuni din Ucraina, adiacente nordului Moldovei. Vorbim aici de Toltrele din preajma Prutului, în limba ucraineană – „medoborî”. Însă anume în nemijlocita apropiere de Prut ele sînt deosebit de impresionante și maiestuoase. De regulă, acestea sînt defileuri, situate de-a lungul rîurilor mici din nordul Republicii Moldova, dintre care ies în evidență: Ciuhur, Vilia, Racovăț, Draghiște, Camenca, Lopatnic. Toate acestea curg pe teritoriul a patru raioane: Briceni, Edineț, Rîșcani și Glodeni și sînt afluenți ai Prutului, reprezentînd cele mai vechi monumente geologice ale Moldovei, formate milioane de ani în urmă, cînd teritoriul de la Carpați pînă la poalele Caucazului era acoperit de imensa Mare Tortoniană, care avea ape calde. Anume în această mare coloniile polipilor de corali au format recife care pe parcursul a milioane de ani au fost acoperite de straturi de calcar, iar după ce apele mării s-au retras s-au transformat în dealuri și lanțuri stîncoase mărețe, unele dintre care îi oferă nordului Moldovei un relief, practic, muntos, deși în Moldova nu avem ca atare munți. De fapt, cea mai mare parte din suprafața țării noastre este acoperită de roci sedimentare, adică de un număr mare de rămășițe ale creaturilor marine de dimensiuni microscopice.

Defileul Trinca se află la marginea satului cu aceeași denumire din raionul Edineț și este format de rîul Draghiște, care nu este deloc mare, el creînd pe cursul său încă cîteva monumente ale naturii, despre care veți vedea cu timpul un slideshow similar. Acest defileu este unul dintre cele mai frumoase și mai impresionante, deși lungimea acestuia nu depășește 1 km, iar înălțimea pantelor alcătuiește aproximativ 80-100 m, în schimb, cea mai mare distanță dintre pantele sale din Moldova pe alocuri ajunge pînă la 250 de metri. Pantele defileului sînt acoperite cu vegetație luxuriantă: iarbă, flori și arbuști. Dar deosebit de viu colorate sînt vîrfurile bolovanilor de toltre acoperiți cu licheni roșcați, galbeni sau portocalii.

Veți vedea acest defileu din aproape toate unghiurile posibile: de pe fundul său, de pe ambele lui pante, precum și de la distanță. Acest defileu este monument al naturii și este protejat de stat. Teritoriul acestei rezervației are graniță comună Rezervația Peisagistică Fetești, care se întinde, de asemenea, de-a lungul malurilor rîului Draghiște. Însă cu toate acestea Defileul Trinca a avut mult de suferit de pe urma omului. Dar despre aceasta vă vom povesti într-unul din materialele video următoare. Vă dorim o călătorie plăcută și sperăm că veți dori să vizitați aceste locuri magice personal.

Sursa: moldovenii.md

Cuvinte cheie:

natura , turism , calatorie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1552
Populația:
1566 locuitori

Gura Camencii este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobuleşti, Gura Camencii și Gvozdova. Satul Gura Camencii se află la o distanță de 5 km de orașul Florești și la 122 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1566 de oameni. Satul Gura Camencii a fost menționat documentar în anul 1552.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.