Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
16 septembrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 28562
Scuarul de pe strada Miron Costin, Chişinău (Foto)
16 septembrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 28562

Scuarul de pe strada Miron Costin, Chişinău (Foto)

Continuăm să vă povestim despre parcurile și scuarurile Chișinăului. Am publicat, ceva mai devreme, materiale despre Cele șase parcuri din ChişinăuParcul Valea MorilorGrădina Botanică și Dendrariu.

Scuarul situat pe strada Miron Costin (fosta Karl Marx) a fost plantat la începutul anilor '70 ai secolului al XX-lea, cînd a început să fie construit sectorul Rîşcanii de Sus, adică acea parte a lui care este situată de-a lungul străzilor Florilor, Dimo şi a prospectului Moscovei.

Aici vom face o mică digresiune pentru a vă povesti, pe scurt, despre lucrările de construcţie din sectorul Rîșcani.

Pînă la cel de-Al Doilea Război Mondial aici era o suburbie a Chișinăului cu străduţe înguste și şerpuitoare, cu clădiri joase. Pe vremuri, acest teritoriu i-a aparținut boierului Constantin Rîșcanu și doar la sfîrșitul secolului al XIX-lea a fost răscumpărat de oraș și inclus în limitele orașului. În anul 1944, după eliberarea Chișinăului, în legătură cu crearea Escadrilei Aviatice la Chişinău, aici a fost creat primul aerodrom. Pista acestuia se afla pe locul actualelor străzi Kiev și bulevardului Moscovei. În anii '60 a început construcția noului aeroport, iar pe teritoriul celui vechi a început construcţia clădirilor. Pe porţiunea de teren de la strada Aeroportului și pînă la actuala stradă Alecu Russo au fost construite case cu 5 etaje (clădiri de tip „Hrușciov"), iar începînd cu anii '70 de-a lungul prospectului Moscovei și paralel cu acesta au fost construite primele blocuri de locuit multietajate. Tot atunci a fost plantat şi scuarul dintre partea dreaptă și stîngă a străzii Karl Marx. Partea inferioară a scuarului este adiacentă parcului Ciocana-Rîșcani, e suficient doar să trecem strada Dimo ca să ajungem pe malul unuia dintre lacurile parcului.

Încă din primele zile de la fondarea sa, scuarul a devenit un loc popular, pe care-l preferă locuitorii blocurilor din apropiere. Cei mai în vîrstă locuitori ai oraşului şi-l mai amintesc foarte bine încă dintr-un motiv – la intersecţia străzii К. Marx și prospectului Moscova se afla magazinul „Ocean", unde era cea mai mare ofertă din oraș pentru produsele de mare.

Încă de la începutul anilor '90 parcul nu a fost îngrijit prea mult şi a încetat să se mai dezvolte. Însă la mijlocul anilor 2000, a fost luată decizia ca în acest loc să fie plasat un Memorial dedicat soldaților care au luptat în Afganistan, dar și să fie reamenajat scuarul. În afară de Arca impresionantă a Memorialului a fost instalată statuia Mamei Îndurerate și a fost construită, de asemenea, o cascadă de havuzuri. Au fost reînnoite aleile, băncile, sădite noi straturi de flori, plantaţi arbuşti. În scuar a apărut un teren de joacă pentru copii, au fost instalate cîteva caruseluri. În anul 2007, a avut loc festivitatea de deschidere a Memorialului. Într-un album foto nu foarte mare o să găsiţi o serie de fotografii realizate în iulie 2007. Celelalte fotografii, din toamna anului 2014, vă vor demonstra starea actuală a parcului într-o zi de lucru obişnuită.

Acum, acest scuar şi-a redobîndit popularitatea, aici întotdeauna sînt mulți oameni care se odihnesc. În scuar au loc festivaluri, tîrguri municipale și regionale. Tot aici vin în excursie elevii școlilor din preajmă. În general, în scuar întotdeauna sînt mulţi copii. În jurul zonei parcului circulă permanent un trenuleţ auto pentru copii, mai e şi un carusel care funcționează.

Scuarul are o suprafaţă de aproximativ 2 ha, partea lui inferioară a fost înstrăinată, în prezent fiind îngrădită și goală. Mai jos, se află o clădire înaltă şi maiestuoasă a unui centru comercial care a închis perspectiva scuarului și trebuie să vă spunem s-a încadrat, nu rău, în compoziția generală.

În încheiere vom adăuga că ne bucură schimbările spre bine realizate în acest parc și alte parcuri din oraș în ultimii ani, dar mai ales că chişinăuienii și oaspeții Chișinăului au din ce alege, pentru a-şi organiza odihna.

 

Scuarul de pe strada Miron Costin, Chişinău - album foto

Cuvinte cheie:

parc , Chisinau , natura

Comentarii

 (2)
  • #2 vitalii Răspunde Citează selecţia
    Дорогая редакция, "высокое и величественное здание коммерческого центр" не что иное как "элитный новострой", квартиры в котопом уже несколько лет не могут распродать. Его эстетическая ценность весьма сомнительна, но это дело Вашего вкуса. А есть ли разрешение и кто его выдал "очередному аттракциону"?
  • #1 vitalii Răspunde Citează selecţia
    Дорогая редакция, "высокое и величественное здание коммерческого центр" не что иное как "элитный новострой", квартиры в котопом уже несколько лет не могут распродать. Его эстетическая ценность весьма сомнительна, но это дело Вашего вкуса. А есть ли разрешение и кто его выдал "очередному аттракциону"?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
6905 locuitori

Răzeni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Noi și Răzeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6905 de oameni. Satul Răzeni a fost menționat documentar în anul 1484.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.