Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 16841 Vizualizări

Edineț - două defileuri în toltre


Frumuseţile raionului Edineţ sînt cu adevărat inepuizabile. În acest eseu succint vom povesti sumar despre două monumente naturale din preajma satelor Trinca şi Brînzeni, în ambele cazuri acestea vor fi defileurile dintre şirurile de toltre şi numai într-un caz la Trinca, prin adîncul defileului curge rîuleţul Draghişte, iar prin defileul Brînzeni – rîuleţul Racovăţ.

Satul Trinca se află nu prea departe de oraşul Edineţ, la numai 10 km de oraş. Acest sat străvechi al Moldovei, este cunoscut prin faptul că în apropierea lui, chiar după defileul Trinca se află cariera de extragere a celui mai bun var din Moldova. Anterior satul era vestit, aici locuiau mulţi meşteri, care modelau din terciul de var ornamente şi basoreliefuri, de aceea în literatură întîlnim multe descrieri ale caselor din Trinca, care nu seamănă între ele, elementele lor decorative, fiind diferite.

Case vechi sînt tot mai puţine. Chiar la marginea satului, de-a lungul albiei rîului Draghişte se întinde cel mai mare defileu dintre două toltre. Defileul atinge în cel mai lat loc 250 m. Lungimea defileului este de aproape 1 km, înălţimea pantelor este aproximativ 120-140 m. De pe „stăncile defileului" se deschide o privelişte minunată asupra satului, iar din partea opusă asupra carierei de var şi platoului cu nenumărate cuptoare pentru calcinarea (arderea) varului. Vîrful uneia dintre pante este plat cu un înveliş dens de ierburi multianuale şi cu arbuşti. Aici puteţi vedea întotdeauna vaci şi capre care pasc, iar puţin mai încolo se zăreşte şi marginea satului, ceea ce oferă acestui loc un farmec deosebit. Panta opusă a defileului prezintă un masiv de toltre care stau separat şi au o formă caracteristică rotunjită şi alungită (una similară poate fi văzută în ocolul silvic „La Castel" de lîngă satul Gordineşti).

Rîul Draghişte, deşi nu depăşeşte în lăţime 10 m, curge prin defileu printre cîteva sectoare cu praguri şi creează un ropot puternic, ce poate fi auzit chiar din vîrful defileului. Acest loc a fost îndrăgit de turiştii republicii şi este o adevărată „capodoperă" a naturii. Defileul de la Brînzeni din apropierea satului se întinde de-a lungul albiei altui rîu – Racovăţ, care curge prin cîteva monumente ale naturii din acelaşi raion– „La castel" şi defileul de lîngă satul Zăbriceni, dar despre ultimul vă vom povesti într-un alt eseu.

Defileul de la Brînzeni se află departe de sat, adîncimea lui este mai mică, nu are mai mult de 100 m, lăţimea lui atinge aproximativ 150 m. Este mai şerpuitor, ceea ce îl face să fie mai pitoresc. În apropierea lui se află o carieră mare de extragere a varului.

Rîul Racovăţ este la fel nu prea mare şi nici prea lat, nu depăşeşte 10 m, dar e mai şerpuitor şi mai capricios, aici sînt, de asemenea, sectoare cu praguri. Specificul său constă anume în faptul că albia e deosebită, iar acest lucru l-am întîlnit deja în ocolul silvic „La Castel" din apropiere Gordineştilor. Ambele pante sînt mai line şi în afara defileului nu se evidenţiază în nici un fel de teritoriul înconjurător, căci acest defileu, s-a format prin spălarea rocilor de rîu.

Acest defileu se deosebeşte de defileul Trinca, fiind mai puţin bogat în vegetaţie − pe vîrfurile sale, pe pante, totuşi este un loc deosebit de frumos, dar mai ales de neuitat şi pe bună dreptate este un monument al naturii.

 

Edineţ – două defileuri în toltre – album foto

Cuvinte cheie:

Moldova , turism , natura

Comentarii

 (1)
  • #1 Vasea
    от Единец до Тринки 25 км

Localităţile Moldovei şi diasporei

Carmanova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
5000 locuitori

Carmanova este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Fedoseevca, Carmanova, Cotovca și Mocearovca. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Grigoriopol și la 67 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010 populaţia satului constituia circa 5000 de oameni. Satul Carmanova a fost menționat documentar în anul 1806 cu denumirea Neidorf.

Citeşte mai departe