Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
13 iulie 2022, 11:30 Concursuri, festivaluri, proiecte views 1875
Istoria și tradițiile Moldovei au fost prezentate la Forumul Tinerilor din spațiul CSI
13 iulie 2022, 11:30 Concursuri, festivaluri, proiecte views 1875

Istoria și tradițiile Moldovei au fost prezentate la Forumul Tinerilor din spațiul CSI

O delegație de tineri din Republica Moldova a participat la Ediția a VII-a a Forumului cultural-educațional de tineret ”Дети Содружества”, care a avut loc în Kîrgîzstan.

După cum a anunțat Ambasada Moldovei în Rusia, tinerii au participat la diverse activități și au organizat un atelier de confecționare a mărțișorului și sărbătoarea „Moldova Mea”. Au fost prezentate simbolurile de stat, istoria și geografia țării, tradițiile și obiceiurile, meșteșugurile populare, oamenii de stat marcanți precum Ștefan cel Mare și Sfînt, Dimitrie Cantemir, dar și personalități celebre din domeniul filmului, teatrului, literaturii, muzicii, precum Maria Bieșu, Mihai Volontir, Eugen DogaNicolae Botgros etc.

În cadrul sărbătorii „Moldova Mea”, echipa a prezentat costumul popular național, cu ornamentul său complex, culorile vii și aprinse și diversitatea elementelor. De asemenea, un atelier de lucru a fost consacrat Mărțișorului – tradiționala sărbătoare a primăverii în Republica Moldova.
„Ne-am dorit ca reprezentanții altor state să vadă țara noastră așa cum este – însorită, multinațională, cu o bogată istorie și moștenire culturală, tradiții unice și oameni ospitalieri”, a remarcat Ana Cudalb, conducătorul delegației din parte Republicii Moldova.

Forumul „Дети Содружества” a avut loc în Kîrgîzstan, în perioada 27 iunie – 6 iulie curent. La el au particpat tineri cu vîrsta cuprinsă între 14 și 18 ani din Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia și Uzbekistan.

Din delegație au făcut parte tineri originari sau care locuiesc în diferite localități ale țării: ChișinăuBălțiComrat, Florești, Anenii NoiDubăsariTelenești etc.

Pentru oportunitatea de a participa la acest forum internațional, membrii delegației aduc mulțumiri Parlamentului Republicii Moldova, Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, Reprezentantului permanent al Republicii Moldova la Adunarea Interparlamentară CSI, Ion Lipciu, Biroului Relații cu Diaspora, Administrației UTA Găgăuzia, părinților și tuturor celor care au susținut și au făcut posibilă această participare.

De asemenea sînt adresate mulțumiri organizatorilor Forumului Adunării Interparlamentare CSI, secretarului general Dmitrii Cobițkii, Parlamentului Republicii Kîrgîze și minunatului Issîk-Kul pentru primirea ospitalieră.

Vă reamintim că pe site-ul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre cultura, tradițiile, bucătăria moldovenească, precum și istoria Moldovei se găsesc pe site-ul moldovenii.md.

 

 

 

 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
4189 locuitori

Crihana Veche este un sat şi comună din raionul Cahul. Crihana Veche este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4189 de oameni. Satul Crihana Veche a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.