Mergi spre compartimentul: Sărbători şi obiceiuri
04 august 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 127003
04 august 2023, 09:30 Sărbători şi obiceiuri views 127003

Sărbătoarea Sfintei Maria Magdalena

Maria Magdalena sărbătorită pe 4 august, era de origine din Magdala Galileei, un sat situat între oraşele Capernaum şi Tiberiada. În Evanghelia după Luca Maria Magdalena este menționată ca prima femeie vindecată de Iisus Hristos, pe care apoi l-a urmat. Luca menționează că Hristos a tămăduit-o de şapte demoni.

Maria Magdalena este prezentă la procesul lui Hristos, pe drumul Crucii şi în momentul răstignirii Mîntuitorului. Ea a fost prezentă şi la punerea Domnului în mormînt. După ce mormîntul a fost pecetluit, femeile mironosițe s-au întors în cetate, însă numai Maria Magdalena şi Fecioara Maria au rămas lîngă mormînt pînă seara tîrziu.

Duminica femeile mironosişe au venit cu miresme la mormîntul lui Hristos. Maria Magdalena, venită cu celelalte femei, ajunge prima la mormînt şi uimită de vederea pietrei ridicate şi a mormîntului gol, nu le mai aşteaptă pe celelalte femei şi aleargă să le vestească apostolilor cele petrecute. Ea nu mai vede îngerul, care le întîmpină pe celelalte femei şi nici nu-i ascultă mesajul - că Hristos a înviat.

Gîndul ei era că trupul lui Iisus fusese furat. Pe cînd plîngea, potrivit Scripturii, i se arată doi îngeri. După puțin timp, i se arată şi Hristos, pe care îl aseamănă pentru început cu un grădinar, căruia îi cere să-i vestească unde a fost pus Hristos. După ce are loc recunoaşterea lui Hristos, primeşte misiunea să meargă şi să vestească ucenicilor: "Mergi la frații Mei şi le spune: Mă voi sui la Tatăl Meu şi Tatăl vostru".

Potrivit traditiei, Maria Magdalena propovaduit învățătura lui Hristos în Egipt, Siria şi Roma. A fost înmormîntată într-o peşteră din Efes, ce va deveni locaş de tămăduire pentru multe neputințe. În anul 899, împăratul Leon al VI-lea Filosoful a poruncit ca moaştele Sfintei Maria Magdalena să fie mutate la Constantinopol, pentru a fi aşezate în Mănăstirea "Sfîntul Lazăr". Racla cu mîna stîngă a Sfintei Maria Magdalena se află la Mănăstirea Simonos Petra din Muntele Athos.

Cuvinte cheie:

biserica , sarbatoare , religie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1649
Populația:
2183 locuitori

Albineţul Vechi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rediul de Sus, Rediul de Jos, Albineţul Vechi și Albineţul Nou. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Fălești și la 131 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2183 de oameni. Satul Albineţul Vechi a fost menționat documentar în anul 1649.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.