Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cinematografia

eye 2828 Vizualizări

Cine a ajutat la scrierea muzicii pentru filmele moldovenești în fosta URSS (Video)


Pentru filmele moldovenești au scris muzică nu numai compozitorii noștri, dar și cei invitați din alte republici ale fostei URSS, de exemplu – Maxim Dunaevschi, transmite Noi.md.

După cum a spus mai devreme regizorul și scenaristul Victor Danilovici Andon, care a plecat din viață pe 13 decembrie 2016, în primul rînd, îl putem menționa pe Maxim Dunaevsky, fiul vestitului compozitor sovietic Isaak Dunaevschi, devenit cunoscut după filmul ”D`Artanian și cei trei muschetari” cu Mihail Boiarschi în rolul principal.

La Chișinău, Maxim Dunaevschi a colaborat cu regizorul Boris Conunov la crearea filmului ”O mică favoare”, în care rolul principal este interpretat de Nicolai Caracențov, și cu Nicolae Ghibu la filmul ”Numele de cod ”Tunetul sudic” despre operațiunea Iași-Chișinău din 1944.

Dar, de fapt, asemenea colaborări au fost mai multe. Compozitorul rus Alexei Majukov a colaborat cu regizorul Valeriu Gagiu la pelicula ”Unde ești, dragoste?” cu Sofia Rotaru. Muzică pentru filmele regizorului Vasile Pascaru, în afară de Zagorschi, a compus și armeanul Jivan Ter-Tatevosyan (filmele ”Marele război mic” și ”Fortăreața”). Muzica filmului lui Boris Durov ”M-a născut mama fericit” aparține cunoscutului pianist și compozitor armean Evghenii Ghevorghean.

Cuvinte cheie:

muzica , Cinematografie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Selişte

Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2157 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mana, Lucăşeuca și Selişte. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Orhei și la 53 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2157 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1604.

Citeşte mai departe