|
RECETA ZILEI: Ghiveci
Mod de preparare:
Vinetele se curăţă de coajă şi peduncul (la vinetele mai tinere coaja se poate lăsa). Se taie felii sau rondele cu grosimea de 1-2 cm. Se opăresc 10-15 minute, apoi se pun sub o greutate pentru 20-30 de minute, ca să se scurgă zeama amară. Se taie cubuleţe, se prăjesc. Varza se taie cubuleţe, se opăreşte în uncrop, se scurge prin strecurătoare, se prăjeşte. Ceapa şi rădăcinile se taie de asemenea cubuleţe, se prăjesc uşor în ulei. Se adaugă ardeii graşi tăiaţi cubuleţe, se prăjesc toate la un loc. Într-o oală cu fundul gros se pun legumele prăjite: ardeii graşi, fasolea verde, roşiile curăţate de seminţe şi de pieliţă, apoi tăiate, sarea, piperul, foile de dafin, se toarnă puţin bulion de legume, se acoperă cu un capac şi se înăbuşă la cuptor până sânt gata. Usturoiul pisat se adaugă la sfârșit. Se serveşte, presărat cu verdeaţă tăiată.
Ghiveciul este foarte răspândit în bucătăria moldovenească, este gustos servit atât cald,cât şi rece. Se utilizează ca garnitură pentru carne, dar şi ca fel de mâncare aparte.
Ingrediente:
- 2-3 vinete,
- 1 pahar de fasole verde,
- 2 ardei graşi roşii,
- 2 ardei graşi verzi,
- 1 morcov,
- 3 cepe,
- 6 roşii ,
- ½ pahar ulei,
- 3 căţei de usturoi,
- 1/6 căpăţână de varză albă,
- 1 rădăcină pătrunjel,
- 1 rădăcină de ţelină,
- sare,
- piper negru măcinat,
- 2-3 foi de dafin,
- 2 linguri verdeaţă tăiată.
- Pascaru: "Cetățenii sînt îngrijorați ca alegerile să nu se transforme într-un "sportloto""
- YMCA lansează un nou proiect în Moldova ©
- MAE: Se confirmă decesul unui cetățean moldovean în urma masacrului de la Crocus City Hall
- În Rusia s-a sărbătorit "Mărțișorul" cu speranța îmbunătățirii relațiilor dintre cele două țări
- Cîrnaț, despre votul prin corespondență: ”El trebuie introdus ori pentru toți, ori pentru nimeni”
- Produsele Viorica Cosmetic, vedete la expoziția Cosmo Perfumery & Cosmetics 2024 din Bologna ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1729
- Populația:
- 1780 locuitori
Podoima este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Podoimiţa și Podoima. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Camenca și la 143 km de Chișinău. Populaţia satului Podoima alcătuia 1780 de locuitori în anul 2004. Satul Podoima a fost menționat documentar în anul 1729.
Comentarii
(0)