Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 81237 Vizualizări

Arta croşetării în Moldova

Arta croşetării şi obţinerea unor motive decorative îmbinate cu mult gust şi măsura echilibrată a compoziţiilor ornamentale este un adaos cu valoare esenţială–utilitară şi decorativă obiectului textil.

 Motivele şi compoziţiile ornamentale croşetate depind în mare măsură de caracterul ţesăturii, de forma şi funcţia obiectului, de posibilităţile măiestriei tehnice, talentul creatorilor populari. Putem remarca că pentru decorul casei mari şi la atributele textile pentru ritualul de nuntă cele mai răspîndite ornamente sînt: pomul vieţii – simbol universal al multor etnii; pomul cu hulubi – simbol al dragostei şi familiei; „vîrtelniţa cu jemne” – simbol al belşugului în cele patru anotimpuri; hora fetelor; „floarea sunducului” – ornament simbolic al lăzii de zestre; „coarnele berbecului” – simbol al ocupaţiilor şi belşugului în păstorit; „jemnele” – simbol al pîinii pe masă; „vazonul cu flori” – motiv răspîndit peste tot, „şănătău” – simbolul apei şi al fertilităţii etc.

În artă crearea ornamentelor „dantelei” în mod stilizat reprezintă: natura înconjurătoare,ornamente geometrice şi abstracte, dar ş.a. Majoritatea obiectelor mari au un cîmp decorativ complicat, care conţine diverse motive. Aceste articole sunt executate conform schemei.

Acei care doresc să înveţe croşetatul, trebuie să ţină minte, că nu este foarte complicat şi orice greşeală poate fi înlăturată cu uşurinţă. Acest tip de artă permite crearea a o mulţime de articole decorative necesare în traiul de zi cu zi. Cînd croşetează omul se relaxează. Croşetatul are şi efect terapeutic.

 

Croşetarea - album foto

Cuvinte cheie:

meșter , traditie , moldovenii , arta

Comentarii

 (1)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Haraba

Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
638 locuitori

Haraba este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Haraba este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 119 km de Chișinău. Populaţia satului Haraba alcătuia 638 de oameni în anul 2011. Satul Haraba a fost menționat documentar în anul 1772.

Citeşte mai departe