Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 584 Vizualizări

Pascaru, despre redenumirea Muzeului Național de Literatură: Noi trebuie să păstrăm istoria


După ce Cabinetul de miniștri a aprobat schimbarea denumirii Instituției Publice ”Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu" în „Muzeul Național al Literaturii Române”, mai multe voci s-au arătat indignate.

Analistul politic, Nicolae Pascaru, într-o declarație pentru Noi.md a declarat că noi trebuie să construim și să dezvoltăm statul nostru, dar nu să distrugem tot ce este autentic moldovenesc.

”Greșeala acestor politicieni de la Chișinău, a celor care sînt la putere, este lipsa de către unei idei patriotice, lipsa de statalitate, suveranitate, independență a Republicii Moldova și din păcate acest credit de încredere pe care l-au avut din partea cetățenilor încearcă să îl transforme în diferite opoziționări pro-unioniste.

Eu cred că statul RM este un stat suverant, indepedent așa cum și-au dorit-o strămoșii noștri, părinții noștri și este necesar ca statalitatea să fie întărită, este necesar de a deschide noi universități, de a trece totuși la istoria Moldovei, de a trecere la tot ce este moldovenesc. Este necesar de a întări moldovenescul din stat pentru că asta ne identifică pe noi moldovenii”, a declarat Pascaru.

Totodată, acesta menționează că toate aceste atacuri la tot ce este moldovenesc nu fac față celor de la guvernare.

”Ei nu își onorează responsabilitatea sa de guvernanți sau funcționari a Republicii Moldova, dar se poziționează ca niște mancurți care au uitat de izvoarele statului. Pe noi ne reprezintă moldovenismul, pentru că avem o istorie bogată, pentru că avem tradiții, avem strămoși precum Ștefan cel Mare și Sfînt, Alexandru cel Bun, Dimitrie Cantemir și alții. Ei au luptat și au pus bazele Moldovei medievale și au cîștigat statalitatea țării noastre. Noi sîntem o națiune care avem statalitate, pentru că sînt foarte multe popoare care sînt dornici de libertate și nu au statul lor. Noi trebuie să ne mîndrim de moldovenismul nostru și să tindem să fim independenți și suverani orice nu s-ar întîmpla”, a concluzionat Pascaru.

Mai multe informații despre limbă, cultură și istoria țării noastre precum și rolul culturii moldovenești la crearea culturii românești pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md

Cuvinte cheie:

Nicolae Pascaru , muzeu

Localităţile Moldovei şi diasporei

Brejeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
227 locuitori

Brejeni este un sat din cadrul comunei Ciuciuieni, raionul Sîngerei. Localitatatea este situată pe valea rîului Ciuluc la distanța de 2 km de oraşul Sîngerei şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004,populaţia satului constituia 227 de oameni. Satul Brejeni a fost menționat documentar în anul 1856.

Citeşte mai departe