Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 481 Vizualizări

A fost inaugurată o expoziție-concurs de artă contemporană dedicată Zilei Naționale a Culturii


Cea de-a treia ediție a Expoziției-concurs de artă contemporană dedicată Zilei Naționale a Culturii a fost vernisată la Centrul Expozițional "Constantin Brîncuși" din Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a menționat că Ziua Națională a Culturii este o sărbătoare care omagiază arta și efortul academic, avînd drept scop promovarea valorilor culturale. "Expoziția de astăzi vine drept o continuare a edițiilor anterioare ale expoziției "Eminesciana", care, ani la rînd, a întrunit artiști pasionați de frumos. Expoziția-concurs din anul curent este ultima în acest format. În anul viitor, urmează să inițiem o Gală a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, la care vor participa artiști din toate generațiile, inclusiv cei care nu sînt membri ai UAP. Sperăm ca inițiativa noastră să fie susținută de Ministerul Culturii, Direcția cultură Chișinău, de alte instituții de stat și private", a remarcat președintele UAP.

Potrivit vicepreședintelui Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, la ediția din anul curent participă artiști din diferite generații, care au prezentat circa 100 de lucrări.

În cadrul expoziției au fost acordate cinci premii, două dintre care au fost decernate de către Ministerul Culturii și Direcția cultură Chișinău. Juriul, în componența a zece artiști plastici, a acordat premiul din partea Direcției cultură Chișinău artistului Gheorghe Jalobă, pentru lucrarea "Toamna tîrzie". Premiul Ministerului Culturii a revenit artistului plastic Vasile Grama, pentru lucrarea "Revărsare". Din partea Uniunii Artiștilor Plastici au fost acordate trei premii. Premiul I a fost obținut de către artista Iraida Ciobanu, pentru lucrarea "Floare albastră". Premiile II și III au fost decernate artiștilor Mihail Șerbu și Andrei Castravăț, pentru lucrările "Dor de casă" și, respectiv, "Plopi".

Totodată, în cadrul Expoziției-concurs dedicate Zilei Naționale a Culturii au fost acordate Diplome de Merit, decernate artiștilor Liviu Hîncu, Marina Grosu, Ruslan Roșca, Tatiana Vatavu, Iarîna Savițkaia-Baraghin și Iurie Brașoveanu.

Expoziția va fi deschisă pînă la 30 ianuarie.

Cuvinte cheie:

expoziție , cultura

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mihăileni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
466 locuitori

Mihăileni este un sat şi comună din raionul Briceni. Comuna Mihăileni se află la o distanță de 24 km de oraşul Briceni, 35 km de staţia de cale ferată Ocniţa și 216 km de Chișinău. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Mihăileni şi Grozniţa. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 466 locuitori. Prima atestare documentară a satului Mihăileni datează din 15 iunie 1431.

Citeşte mai departe