Mergi spre compartimentul: Cultura
10 septembrie 2021, 16:45 Teatrul views 2540
Teatrul Național Eugene Ionesco a ajuns la cea de-a 30-a aniversare
10 septembrie 2021, 16:45 Teatrul views 2540

Teatrul Național Eugene Ionesco a ajuns la cea de-a 30-a aniversare

Naționalul „Eugene Ionesco” (TEI) a sărbătorit cea de-a 30-a aniversare, alături de actori, invitați speciali și prieteni ai teatrului. Publicul a asistat la o serie de manifestări festive, iar la sfîrșit au avut parte și de o surpriză din partea conducerii, transmite Noi.md cu referire la ea.md.

Cu ocazia jubileului, teatrul a adunat pe aceeași scenă protagoniștii de altă dată, cei care sînt prezenți de la începuturi, dar și proaspeții actori, care și-au găsit „teatrul lor”.

Mîndria teatrului sînt, în primul rînd, oamenii care au contribuit la crearea, menținerea și dezvoltarea Instituției Culturale, chiar și atunci cînd totul era pe brînci: „Această Instituție nu ar fi existat în veci, dacă alături de cei care au fondat acest teatru, nu ar fi fost actori talentați și devotați acestei meserii, acestei arte. Acești 30 de ani sînt consacrați în primul rînd lor”, spune directorul TEI, Petru Vutcarău.

În spatele Instituției, stă numele unui mare om de cultură și unui titan al dramaturgiei și literaturii mondiale: Eugen Ionescu, iar tot ceea ce face teatrul în prezent poartă amprenta marelui filosof: sîntem obligați să onorăm acest nume. Cînd îl aud, mă încearcă un buchet de emoții și de stări, dar mai ales, emoția unei responsabilități, pe care o simt mereu”, adaugă directorul.

De la teatru pe butoaie, la sute de spectacole, jucate pe scenă

Actanții teatrului nu s-au gîndit vreodată că vor ajunge să marcheze 30 de ani de activitate, pentru că începuturile lor prevesteau drumuri deloc ușoare: „… am început în perioada cînd alte teatre au apărut prin semnături, noi am pornit prin pasiune. Eram o echipă de tineri talentați, hliziți și „smintiți” în sensul bun, credem că asta și ne-a făcut să rezistăm. Făceam repetiții afară, acasă, cîte unu, cîte mai mulți. Pînă a ajunge aici, noi am făcut teatru pe butoaie”, menționează Ala Menșicov, actriță.

Pe lîngă titanii Instituției, teatrul a reușit să adune și o mînă tînără, dar puternică de actori, care-și fac profesia, în primul rînd, din plăcere și cu mare responsabilitate: „Îmi dau seama că fac parte dintr-un teatru care are în spate o istorie extraordinară. Mă bucur tare mult că acum sînt și eu parte componentă și am misiunea și responsabilitatea să duc ceea ce au început fondatorii teatrului: adevărul și originalitatea la care tindeau ei, chiar de la începuturi”, spune Anatol Guzic, actor.

„Șapte personaje în căutarea unui teatru”

Toți cei prezenți la eveniment au avut parte de o priemieră, a fost lansat documentarul „Șapte personaje în căutarea unui teatru”, realizat de TeleFilm Chișinău, cu suportul Centrului Național de Cinematografie. „Un film documentar, realizat de Mircea Surdu, despre Teatrul Eugen Ionesco și actorii lui. Ce s-a întîmplat cu unii dintre ei, timp de 30 de ani. Eroii documentarului sînt actorii TEI: Petru Vutcărău, Ala Menșicov, Elena Chioibaș, Boris Cremene, Elvira Platon, Andrei Moșoi, Nelly Cozaru”, spune unul din fondatori.

Teatrul Național „Eugène Ionesco” este unul din principalele teatre din Chișinău. A fost fondat la puțin timp după proclamarea independenței Republicii Moldova, în anul 1991. Instituția a fost creată la inițiativa unei echipe de actori, proaspeți absolvenți ai școlii de teatru „Șciuikin” din Moscova, în frunte cu Petru Vutcărău.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

teatru , jubileu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
261 locuitori

Bodeni este un sat din cadrul comunei Rotari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Camenca și la 152 km de Chișinău. Populaţia satului Bodeni alcătuia 261 de oameni în anul 2004. Satul Bodeni a fost întemeiat în anul 1924.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.