Mergi spre compartimentul: Cultura
09 aprilie 2021, 12:00 Arhitectura views 4120
Începe reparația Cetății Soroca
09 aprilie 2021, 12:00 Arhitectura views 4120

Începe reparația Cetății Soroca

Începe a doua etapă de reabilitare a Cetăţii Soroca, pentru care Uniunea Europeană şi autorităţile din judeţul Vaslui au oferit un milion de euro. 3 turnuri ale fortăreţei vor fi reabilitate în cadrul proiectului.

Prima etapă de renovare a avut loc între 2013 şi 2014 cînd în cadrul proiectului transfrontalier Bijuterii Medievale, Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru consolidarea pereţilor, restaurarea turnul principal şi repararea acoperişului şi a cîtorva beciuri.

De atunci, cetatea a devenit principala atracţie turistică din Soroca. Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, s-a implicat activ în prima etapă de restaurare.

"Încăperile de trai trebuiesc restaurate, parţial, nu toate că nu e posibil, pentru că pentru cea de-a doua etapă de restaurare este prevăzut un milion de euro pentru Cetatea Soroca. Ele vor fi viitoarele săli de expoziţie, pentru că noi avem o problemă cu expozițiile şi patrimoniul Cetăţii", a menționat Nicolae bulat, directorul Muzeului de Istorie Soroca.

Potrivit preşedintelui Consiliului Raional Soroca, proiectul de restaurare a fost semnat în 31 martie și va fi finalizat în 2 ani de zile.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

reparatie , cetate , Cetatea Soroca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
583 locuitori

Pereni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pereni și Roșcani. Satul Pereni este situat la o distanță de 25 km de orașul Rezina și 102 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 583 de oameni. Menționat documentar în 1470.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.