Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 2581 Vizualizări

Astăzi, potrivit tradiției nu se lucrează, nu se spală și nu se calcă


A doua zi din Săptămîna Luminată poartă numele de Marţea Albă, iar în această zi se spune că nu se lucrează, nu se spală şi nu se calcă.

Prima săptămînă după Paşte mai este denumită şi Săptămîna Luminată. În vechime, Botezul era săvîrșit în noaptea de Paști, iar cei botezați erau numiti "luminați" și purtau haine albe în toată săptămîna următoare. De aici și numele de Săptămîna Luminată, scrie Libertatea.ro.

Prima marţi după Paşte se numeşte Marţea Albă şi este încărcată cu tradiţii şi obiceiuri. Se spune că în nu este bine să se lucreze, ci să se dea de pomană pentru a se cinsti memoria morţilor. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă de la Paste şi vin roşu.

O tradiţie spune că marţi, în ziua a treia zi de Paşte, se întorceau vizitele făcute în prima zi a Paştelui. În această zi de marţi, oamenii obişnuiau să-şi viziteze rudele, vecinii şi prietenii, aceste vizite fiind numite altădată "Umblatul cu pască". Obiceiul îşi are originea din vremurile cînd creştinii umblau şi vesteau Învierea Domnului Hristos.

Tot în Marţea Albă au loc uscarea şi sfărîmarea Sfîntului Agneţ (pîinea de împărtăşanie), sfinţit în cadrul Liturghiei Sfîntului Vasile din Sfînta şi Marea Joi, din Săptămîna Patimilor.

Miercurea din Săptămîna Luminată poarta numele de Sfînta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la cîmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de "nunta şoarecilor". Asta ar însemna să aduci rozătoarele în casă şi să te lipseşti restul anului de bucate pe masă.

Joia din Săptămîna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grînele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. "Joia Rea", cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sînt cărate de o persoană, 2 lumînări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel "sfinţită" se varsă apoi în fîntîna din curte.

Vinerea din Săptămîna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fîntăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Vinerea Scumpa este în contrast direct cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fîntînă care avea apă doar in Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Cuvinte cheie:

traditie , religie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sovietscoe

Statut:
Sat
Prima atestare:
1929
Populația:
585 locuitori

Sovietscoe este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componența comunei fac parte localitățile Vasilievca și Sovietscoe. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Rîbnița și la 136 km de Chișinău. Populaţia satului Sovietscoe alcătuia 585 de oameni în anul 2004. Satul Sovietscoe a fost înființat în anul 1929.

Citeşte mai departe