Mergi spre compartimentul: Cultura
17 februarie 2021, 15:30 Literatura views 15610
17 februarie 2021, 15:30 Literatura views 15610

In memoriam Pavel Boţu

Azi, la 17 februarie, s-au împlinit 34 de ani de la trecerea în neființă a poetului Pavel Boţu.

A plecat în lumea celor drepţi, înainte să-şi împlinească cumplitul dor de a mai crea poezie, proză, înainte sa-şi dea demisia din funcţiile înalte, care-l oboseau moral, necazul său mare în urma publicării volumului „Ornic” respins de cenzură şi pentru care a fost criticat dur şi de la care a început apusul său. Răsfoind astăzi, testamentul său literar, înţelegem cît de mult contează pentru un scriitor ca poezia să ajungă la inimile cititorilor, ca munca sa de luminare a sufletelor să dea şi peste veacuri roade.

Cît de des aplecăm ochii sufletului către poezie? Cît de des ne e dor de ea? Vă îndemnăm să vă purificaţi sufletele pătrunzînd în Lumea poeziei, precum şi-a dorit-o cu înfrigurare poetul: „Dar mai coborîm în noi, la adîncimi,/Hărţile din suflet să ni le refacem…”(„ Viaţa cărţilor”, din volumul de poezie„Ornic”) sau se întreba într-o altă poezie, în speranţa că opera sa îşi va atinge obiectivele „… Vei şti cu credinţă s-aduni/Lumina din noi cîte-o fărîmă?”. Avem nevoie de poezie, ca să putem evada din cotidian, ca să ne tămăduim sufletele.

Omagiul cel mai frumos adus poetului Pavel Boţu de către, noi generaţia veacului grăbit, e să aplecăm inimile asupra operei sale, să găsim în ea acele seminţe de adevăr şi să le răsădim în sufletele noastre însetate de lumină, dor, frumuseţe. Iar din viaţa zbuciumată a poetului să învăţăm să găsim lumina cuvîntului:

„Oricum nu uita:
N-am lăsat să se stingă,
În ceasul de cumpănă facla umană,
Am strîns, neîmblînzind, mînzul vremii
În cingă
Făcîndu-i speranţele aripi şi hrană…” („Legătura” din volumul „Ornic”)

Cuvinte cheie:

literatura , aniversarea , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1478 locuitori

Cişmea este un sat din cadrul comunei Pelivan, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 7 km de oraşul Orhei şi la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1478 de oameni. Satul Cișmea a fost menționat documentar în anul 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.