Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Cultura

eye 10056 Vizualizări

In memoriam Pavel Boţu

Azi, la 17 februarie, s-au împlinit 34 de ani de la trecerea în neființă a poetului Pavel Boţu.

A plecat în lumea celor drepţi, înainte să-şi împlinească cumplitul dor de a mai crea poezie, proză, înainte sa-şi dea demisia din funcţiile înalte, care-l oboseau moral, necazul său mare în urma publicării volumului „Ornic” respins de cenzură şi pentru care a fost criticat dur şi de la care a început apusul său. Răsfoind astăzi, testamentul său literar, înţelegem cît de mult contează pentru un scriitor ca poezia să ajungă la inimile cititorilor, ca munca sa de luminare a sufletelor să dea şi peste veacuri roade.

Cît de des aplecăm ochii sufletului către poezie? Cît de des ne e dor de ea? Vă îndemnăm să vă purificaţi sufletele pătrunzînd în Lumea poeziei, precum şi-a dorit-o cu înfrigurare poetul: „Dar mai coborîm în noi, la adîncimi,/Hărţile din suflet să ni le refacem…”(„ Viaţa cărţilor”, din volumul de poezie„Ornic”) sau se întreba într-o altă poezie, în speranţa că opera sa îşi va atinge obiectivele „… Vei şti cu credinţă s-aduni/Lumina din noi cîte-o fărîmă?”. Avem nevoie de poezie, ca să putem evada din cotidian, ca să ne tămăduim sufletele.

Omagiul cel mai frumos adus poetului Pavel Boţu de către, noi generaţia veacului grăbit, e să aplecăm inimile asupra operei sale, să găsim în ea acele seminţe de adevăr şi să le răsădim în sufletele noastre însetate de lumină, dor, frumuseţe. Iar din viaţa zbuciumată a poetului să învăţăm să găsim lumina cuvîntului:

„Oricum nu uita:
N-am lăsat să se stingă,
În ceasul de cumpănă facla umană,
Am strîns, neîmblînzind, mînzul vremii
În cingă
Făcîndu-i speranţele aripi şi hrană…” („Legătura” din volumul „Ornic”)

Cuvinte cheie:

literatura , aniversarea , Moldova

Localităţile Moldovei şi diasporei

Baimaclia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Citeşte mai departe