Mergi spre compartimentul: Istoria
06 august 2023, 12:30 Istoria views 22638
06 august 2023, 12:30 Istoria views 22638

Caimacamul Teodor Balș - o domnie zbuciumată


 

Teodor Balș a fost caimacam (locțiitor de domn) la conducerea Moldovei între iulie 1856 și 17 februarie 1857. S-a născut în august 1805 în una dintre cele mai vechi și influente familii boierești din Moldova. Deoarecece domnitorul Grigore Alexandru Ghica împlinise în 1856 termenul de 7 ani pentru care fusese numit la domnie, Teodor („Todiriță") Balș l-a înlocuit cu titlul de caimacam.

Era evident că Poarta şi Austria facilitaseră numirea sa în scopulmenţinerii separaţiei celor două Principate, sarcină de care Balş s-a străduit, în acţiunile sale, să seachite cu brio. Totodată, marea speranţă care l-a animat, pe parcursul întregii guvernări, a fost aceea de a deveni într-o zi domnul Moldovei, motiv în plus de a fi o unealtă docilă în mîna austriecilor şi turcilor.

El a desființat toate instituțiile create de Grigore Alexandru Ghica, a închis seminarul și gimnaziul de la Mănăstirea Neamț, a desființat Facultatea de Drept din Iași, Banca Națională și a anulat legea presei. A fost un adversar înverșunat al unirii Moldovei cu Valahia. A fost suspendată libertatea presei, s-au făcut arestări în rîndul unioniştilor, s-au interzis anumite manifestări cultural-artistice, s-a iniţiat o vastă campanie de strîngere de semnături pe petiţii antiunioniste. În vederea acestor viitoare alegeri,caimacamul a schimbat pe toţi ispravnicii, toate tribunalele şi toate municipalităţile districtelor.

Caimacamul Teodor Balș a murit în mod neașteptat la 17 februarie 1857. El a fost înmormîntat cu mare pompă la Iași, vistieria Moldovei cheltuind cu acest prilej o sumă de 138.056 lei. Arhimandriții și egumenii greci care au oficiat ceremonia funebră au refuzat să primească vreo plată.

Cuvinte cheie:

domnitori , Moldova , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1637
Populația:
2287 locuitori

Ciocîlteni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ciocîlteni, Fedoreuca și Clișova Nouă. Localitatea se află la distanța de 22 km de oraşul Orhei şi la 67 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2287 de oameni. Satul Ciocîlteni a fost menționat documentar în anul 1637.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.