Mergi spre compartimentul: Istoria
30 noiembrie 2022, 12:00 Istoria views 1772
Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson, neatinse! Declarația autorităților de la Chișinău
30 noiembrie 2022, 12:00 Istoria views 1772

Pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost găsite în Herson, neatinse! Declarația autorităților de la Chișinău

Moldova este dispusă în continuare să ofere suport în evacuarea în siguranță a oamenilor și patrimoniului din calea războiului.

Declarațiile au fost făcute de ministrul culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, în contextul în care la Herson au fost găsite neatinse pisaniile lui Ștefan cel Mare.

”În contextul veștii precum că pisaniile lui Ștefan cel Mare și Sfânt au fost găsite în Herson, informație confirmată de autoritățile ucrainene, Ministerul Culturii reiterează angajamentul statului Republica Moldova de a susține evacuarea patrimoniului cultural în condiții mai sigure. Suntem într-un dialog permanent cu Olexandr Tkacenko, ministrul ucrainean al culturii și cu Lucian Romașcanu, omologul român. Nu e cazul să ne antrenăm acum într-o competiție, cine va păstra mai bine comorile, pentru că este vorba de situație de război și de faptul că piese de patrimoniu mondial de valoare inestimabilă, în Ucraina, se pot pierde irecuperabil în bombardamente sau fiind furate și vandalizate", a declarat Prodan.

Potrivit ministrului, acum este de datoria noastră să oferim suport în salvgardarea patrimoniului și să ne unim eforturile pentru a susține cultura și oamenii țării vecine.

”Menționăm, Republica Moldova este parte a „Group of Ten”, care s-a întrunit, pe 29 iunie, la Lviv, Ucraina pentru a adopta o poziție comună pe arena internațională. Miniștrii culturii celor 10 țări, printre care România și Republica Moldova, au inițiat atunci Declarația de intenție ale ministerelor culturii din țările participante, document care reiterează susținerea unitară în vederea conservării patrimoniului cultural al Ucrainei și recunoașterea acestuia ca parte a patrimoniului cultural al umanității”, a menționat Prodan.

La rîndul său, potrivit liderului Mișcării de tineret ”Voievod”, Nicolae Pascaru, obiectele de patrimoniu găsite sînt lespezi cu scriere în slavonă din secolul al XV-lea, luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru.

Artefactele sînt de o mare însemnătate și pentru patrimonial cultural al R.Moldova.

Pascaru, afirmă că istoricii moldoveni, mediul academic de la noi ar trebui să manifeste mai mult interes și inițiativă pentru cercetarea a tot ceea ce înseamnă patrimoniu istoric și cultural, să conlucreze mai strîns cu autoritățile de resort din țările vecine pe acest segment. "Este foarte important de păstrat orice relicvă, scrisoare sau arhivă din perioada lui Ștefan cel Mare și, în genere, de la întemeierea Moldovei. Pentru noi este foarte important, pentru că noi sîntem aceea care ducem cultura, tradițiile, limba și statalitatea vechii țări moldave. Nu putem să pretindem de unii singuri, ca țară, la relicvele culturale, pentru că Moldova istorică este o parte din Ucraina și România, dar totuși, credem că Academia de Științe a Moldovei, istoricii moldoveni, mediul academic - vor avea trecere la aceste relicve și vor putea să le cerceteze. Din partea României și Ucrainei ar fi un gest foarte bun să le transmită R.Moldova, anume în semn de respect și bunăvoință. Am avut foarte multe perioade benefice de prietenie, de ajutor reciproc și consolidare regională în fața a multor fenomene, chiar și războaie mondiale, ", a relatat Nicolae Pascaru. Liderul Mișcării Voievod a mai explicat de ce sînt importante relicvele găsite și pentru comunitatea istoricilor din Moldova, pentru societate. "Academicienii noștri moldoveni, pe de altă parte, trebuie să fie mai ambițioși, mai insistenți în tot ceea ce înseamnă cercetarea Țării Moldovei, cercetarea acestui popor, scrierea adevărată a istoriei, nu plagierii ei. Statul trebuie să susțină menținerea acestui spirit istoric și cetățenesc al națiunii noastre moldovenești", a mai menționat acesta.

Reamintim că într-un comunicat de presă, Ministrul culturii al României, Lucian Romaşcanu, a menționat că în urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, a aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson neatinse și în siguranță.

”Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm", a scris pe Facebook ministrul Culturii, care a postat și o fotografie cu artefactele”, a spus Romașcanu.

Totodată, președintele Mișcării de tineret ”Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu, consideră că tentativa Ministrului Culturii al României de-ași însuși aceste artefacte istorice, datate din timpurile lui Ștefan cel Mare sunt exagerate, încît acestea au fost instalate de către Domnitorul Moldovei, Ștefan Cel Mare, și respectv, reprezintă un interes sporit în primul rînd pentru Republica Moldova.
”Aceste pisanii trebuie să fie păstrate pentru a ne aminti nouă tuturor despre vechea istorie a Moldovei, întinderea statului nostru medieval, care cuprindea teritorii ce astăzi sunt în România și Ucraina, dar și pentru a ne face să ținem mai mult la trecutul nostru glorios”, a declarat Roibu.

Reamintim că pisaniile lui Ștefan cel Mare au fost puse pe zidurile Cetății Albe în perioada de domnie a voievodului moldovean, fiind redescoperite de profesorul de istorie, arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, în fondurile muzeului de istorie din Herson în 2013.
În mai 2016, pe zidurile Cetății Albe au fost instalate copiile plăcilor de temelie din secolul al XV-lea: două dintre ele au fost distruse parțial de ostașii otomani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Stefan cel Mare , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1801
Populația:
471 locuitori

Curătura este un sat din cadrul comunei Alcedar, raionul Șoldăneşti. Satul Curătura este situat la o distanță de 15 km de orașul Șoldănești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 471 de oameni. Prima atestare a satului Curătura datează din anul 1801.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.