Mergi spre compartimentul: Istoria
07 decembrie 2023, 10:30 Istoria views 3900
Astăzi se împlinesc 106 ani de la instituirea primului guvern al Republicii Democratice Moldovenești
07 decembrie 2023, 10:30 Istoria views 3900

Astăzi se împlinesc 106 ani de la instituirea primului guvern al Republicii Democratice Moldovenești

La 7 decembrie 1917, cu votul Sfatului Ţării al Republicii Democratice Moldovenești, se instituie primul guvern al țării, numit Sfatul Directorilor Generali, alcătuit din 9 directorate.

Astfel, în vederea realizării scopurilor formulate în Declaraţia din 2.12.1917, la 7.12.1917 a fost format Sfatul Directorilor Generali (guvernul), alcătuit din 9 directori generali (miniştri) în frunte cu P.Erhan, care deţinea şi portofelul dedirector al agriculturii. Dar „situaţia reală a noii republici, - constată P.Cazacu, fost ministru în guvernul republicii, - nu corespundea aparenţelor”. Nici Sfatul Ţării, nici guvernul nu dispuneau nici de pîrghii administrative, nici de mijloace financiare, nici măcar de posibilităţi minime de a menţine ordinea publică.

Sfatul Directorilor Generali avea următoarea componență: P.Erhan - preşedinte al Sfatului Directorilor şi director al agriculturii, V.Cristi - director de interne, N.Bosie-Codreanu - director al comunicaţiilor, Şt.Ciobanu - director al învăţămîntului, T.Ioncu - director al finanţelor, T.Cojocaru - director al războiului, M.Savenco - director al justiţiei, I.Pelivan - director de externe, V.Grinfeld - director al industriei şi comerţului.

Amintim că Republica Democratică Moldovenească este un stat care a fost înfiinţat în 2 decembrie 1917, iar existența sa a fost anihilată sub presiunea României și armatelor sale prezente pe teritoriul RDM, prin adoptarea forțată a „Declarației de Unire” și desființarea ilegală și nelegitimă Republicii în noiembrie 1918.

Cuvinte cheie:

istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
1380 locuitori

Vîşcăuţi este un sat şi comună din raionul Orhei. Vîşcăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Orhei și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1380 de oameni. Satul Vîșcăuți a fost menționat documentar în anul 1633.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.