Mergi spre compartimentul: Istoria
15 decembrie 2023, 15:30 Istoria views 104965
Frumoasa moldoveancă Erastia Peretz – miss România 1931
15 decembrie 2023, 15:30 Istoria views 104965

Frumoasa moldoveancă Erastia Peretz – miss România 1931

În anii ‘30 se răspîndea în întreaga lume pasiunea concursurilor de “miss”. Totul a plecat dintr-un mic oraş texan, unde s-a organizat întîi Miss America, apoi Miss Univers. O tînără care a copilărit la Iaşi şi care a devenit Miss România 1931 era cît pe ce să intre cu şanse în cursa pentru Miss Univers, dar ghinionul i-a stat în cale.

“Cea mai frumoasă fată din România (Miss România 1931)”, avea 17 ani. Blondă, cu ochii verzi şi cu un fizic atrăgător, Erastia era modestă, veselă şi iubea natura. Anii copilăriei şi i-a petrecut în apropierea Iaşului, unde tatăl ei, Ioan Peretz, fost director general al Teatrelor, avea un conac. Erastia era îndrăgostită de natură, iubea cu aceeaşi pasiune muzica şi îi plăcea să scrie versuri. De altfel, avea să intre mai tîrziu în Uniunea Scriitorilor. 

Mai ştia să cînte la pian şi la chitară. Erastia ştia trei limbi străine: franceza, germana şi engleza.

La fel ca şi predecesoarele ei, Erastia a fost desemnată să reprezinte România la concursul internaţional Miss Univers. Acesta urma să se desfăşoare între 13-17 iunie 1931 la Galverston. Premiul pus în joc era de 2.500 de dolari. Ea a avut parte de multe peripeţii în drumul spre Galverston.

Aceasta a plecat cu întîrziere din ţară din cauza unor formalităţi privind actele de deplasare, vaporul cu care a traversat oceanul a trebuit să facă faţă unei furtuni puternice, iar la New York a înregistrat o nouă întîrziere din cauza grevei feroviarilor. Ca urmare a multiplelor incidente şi întîrzieri, ieşeanca nu a mai putut participa la concurs. În ciuda ghinioanelor care au urmărit-o pe Erastia de la plecarea din ţară, juriul a apreciat frumuseţea şi personalitatea  ei încîntătoare şi regreta că aleasa României nu a putut candida la concurs.

 

Sursa: old.ieseanul.ro

Cuvinte cheie:

Miss , moldovenii , Romania , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2836 locuitori

Selişte este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Selişte și Păruceni. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Nisporeni și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2836 de oameni. Satul Seliște a fost menționat documentar în anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.