Mergi spre compartimentul: Istoria
20 iulie 2021, 10:10 Istoria views 3206
Descoperire prețioasă la Costești: Arheologii au găsit un cuptor de ars piatra din sec. XIV
20 iulie 2021, 10:10 Istoria views 3206

Descoperire prețioasă la Costești: Arheologii au găsit un cuptor de ars piatra din sec. XIV

Printre complexele mai deosebite, descoperite în urma săpăturilor arheologice din anul curent, efectuate în așezarea urbană din sec.XIV de la Costești-Gîrlea, cu prilejul lucrărilor de reconstrucție a drumului Costești-Zîmbreni, se numără și un cuptor de ars piatra de var. Construcția este alcătuit din cuptorul propriu-zis și două gropi de aprovizionare cu combustibil.

„Instalația de foc la care ne referim se află pe partea dreaptă a drumului în curs de reconstrucție Costești-Zîmbreni, în marginea sudică a așa numitului „cartier al olarilor", puternic afectată de alunecările de teren și de o fostă carieră de lut neautorizată.Cuptorul propriu-zis are formă tronconică, cu diametrul în partea superioară circa 4 m, și adîncimea de aproximativ 1,8 m, iar gropile, situate una în partea de sud-vest și alta în partea de nord-est sînt de formă rectangulară, cu dimensiunile de circa 1x1,5 m.

Din cuprinsul cuptorului și a gropilor de aprovizionare cu combustibil s-au recuperate cîteva monede de bronz tătărești din sec.XIV, mai multe cuie și alte piese de fier și o cantitate importantă de ceramică. Este interesant de consemnat că o groapă de aprovizionare cu combustibil a cuptorului a întretăiat o groapă menajeră din sec.XIV, iar cuptorul propriu-zis a suprapus și parțial distrus două morminte de înhumație datînd din perioada tîrzie a epocii bronzului (sec. XVI-XIV), dintre care unul prevăzut cu un inventar extrem de bogat și important, constînd din mai multe tipare de lut ars pentru turnant diferite piese de bronz și alte piese", publică Agenția Națională Arheologică, pe pagina sa de Facebook.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

arheologie , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1901
Populația:
57 locuitori

Buneţi este un sat din cadrul comunei Tohatin, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.64 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.70 km. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 57 de oameni. Satul Buneți a fost înființat în anul 1901.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.