Mergi spre compartimentul: Istoria
03 februarie 2018, 09:30 Istoria views 81126
03 februarie 2018, 09:30 Istoria views 81126

Bătălia de la Ghindăoani (1395) – prima în condiţii de suveranitate statală a Moldovei

623 ani în urmă, în februarie 1395, a avut loc Bătălia de la Ghindăoani (Hindău) între regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg şi domnul Moldovei, Ştefan I (1394 –1399).

Situaţia politică complicată îndemna pe domnitorii Moldovei să caute sprijin diplomatic. Ştefan I la 6 ianuarie 1395 recunoaşte suzeranitatea Poloniei „în numele poporului Ţării Moldovei”. Tratatul prevedea, printre altele, participarea domnului cu armele împotriva oricărui duşman al Poloniei, chiar şi „împotriva craiului Ungariei”. Acest act din partea suveranului Moldovei a provocat nemulţumirea curţii ungare, împingînd-o să organizeze o nouă campanie armată „contra moldovanos”, prima în condiţii de suveranitate statală.

După trecerea avangardei, oastea condusă de Sigismund a ajuns la Cetatea Neamţ, la începutul lui februarie 1395. Cetatea a fost asediată, însă a rezistat cîteva zile şi regele şi-a exprimat dorinţa de a încheia pace. După ce Ştefan I a acceptat formal încetarea ostilităţilor, a surprins armata maghiară în apropiere de Tîrgu Neamţ, la Ghindăoani, un loc îngust, care este supus tirului arcaşilor moldoveni, regele fiind obligat să se retragă spre Transilvania.

După bătălie, relaţiile dintre cele două state s-au îmbunătăţit. Pe piatra de mormînt a lui Ștefan I pusă de strănepotul său, Ștefan cel Mare, scrie: „Binecinstitorul domn al Ţării Moldovei, Ştefan voievod, fiul lui Bogdan voievod, a împodobit mormîntul acesta strămoşului nostru, bătrînul Ştefan voievod, care a bătut pe unguri la Hindău”.

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova , batalia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1657
Populația:
3781 locuitori

Rubleniţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rubleniţa și Rubleniţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Soroca și la 162 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3781 de oameni. Satul Rubleniţa a fost menționat documentar în anul 1657.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.