Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 4160 Vizualizări

105 ani de la proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești


Astăzi, 24 ianuarie, moldovenii sărbătoresc 105 ani de la proclamarea independenței Republicii Democratice Moldovenești.

După ample dezbateri la care au participat diferite cercuri și personalități politice, Sfatul Țării de la Chișinău a proclamat la 24 ianuarie 1918 independența, cu unanimitate de voturi.

Consiliul Director a fost redenumit în Consiliul de Miniștri. Prim-ministru al noii Republici a devenit Daniel Ciugureanu (de fapt a fost o reconfirmare a funcției, prin prisma faptului că a fost ales Prim-director pe 16 ianuarie 1918), iar Ion Inculeț a fost reconfirmat ca președinte.

Este un eveniment de mare simbolism, care ne amintește că moldovenii au avut întotdeauna dorința de a-și redobândi independența, de a-și asigura statalitatea și de a stăpâni propriul teritoriu.

Cuvinte cheie:

istoria , Moldova

Localităţile Moldovei şi diasporei

Biruinţa

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
3093 locuitori

Biruinţa este un oraş în raionul Sîngerei, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, pe malul drept al rîului Răut, oraşul Biruinţa este situat la o distanţă de 27 km de orașul Sîngerei și la 134 km de Chișinău. Orăşelul Biruinţa a fost înfiinţat în anul 1963, pe lîngă fabrica de zahăr din Alexăndreni.

Citeşte mai departe