Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 96573 Vizualizări

Orașul Piatra-Neamț la 590 de ani

Astăzi, 31 iulie, se împlinesc 590 de ani de la prima mențiune a orașului Piatra-Neamț, unul dintre centrele urbane importante din Țara Moldovei. Localitatea este pomenită în documentul cancelariei Moldovei, prin care Alexandru cel Bun a daruit Mănăstirii Bistrița doua prisăci și o „casă a lui Crăciun de la Piatra”. Cu timpul, tîrgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici a unei Curți Domnești.

La fel de vechi ca și Piatra sau Roman, orașul Neamț va deveni mai cunoscut odată cu ridicarea, pe Culmea Pleșului, a Cetății Neamțului. Această cetate avea un nucleu interior, care după caracteristicile arhitecturii reprezintă un castel. Odată cu apariţia artileriei în jurul castelului au fost construite incinte exterioare cu bastioane pentru amplasarea pieselor de artilerie.

Construcția cetății Neamţ, la finele secolului al XIV-lea la frontiera de vest a Moldovei, este atribuită lui Petru I Muşat, a fost fortificată în secolul al XV-lea de Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță.

Tot din perioada medievală datează începuturile Mănăstirii Neamț, unul dintre cele mai vechi și mai vestite centre religioase din țară, alături de Mănăstirile Bistrița, Secu, Agapia sau Văratec.

Cuvinte cheie:

Romania , Moldova , istoria , aniversarea

Comentarii

 (6)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Vălcineţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
1909 locuitori

Vălcineţ este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vălcineț și Codreni. Satul Vălcineț este situat la o distanță de 30 km de orașul Ocnița și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1909 de oameni. Satul Vălcineț este menționat documentar în anul 1597.

Citeşte mai departe