Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Istoria

eye 32917 Vizualizări

310 ani de la semnarea Tratatului de la Luțk

Astăzi se împlinesc 310 ani de la semnarea Tratatului de la Luţk încheiat între Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei şi Petru cel Mare, ţarul Rusiei. Acest tratat a fost încheiat în vederea luptei comune împotriva Imperiului Otoman.

Tratatul de la Luţk cuprinde 17 articole. În primul articol se stipula că ţarul ia “sub oblăduire” pe domn şi întreg poporul ţării. După scuturarea stăpînirii otomane, Moldova va înceta să plătească tribut şi alte dări Porţii, se restabileau hotarele vechi ale Ţării Moldovei de pînă la instaurarea dominaţiei otomane. În continuare se arăta că Moldova urma să treacă sub protectoratul Rusiei, care garanta integritatea teritorială a principatului şi se obliga să nu se amestece în treburile lui interne. Scaunul domnesc era rezervat dinastiei Cantemireştilor, acţiune prin care Moldova trebuia să devină o monarhie absolută şi ereditară. Prin Tratatul de la Luţk Dimitrie Cantemir urmărea obţinerea independenţei şi integrităţii teritoriale a Moldovei. Tratatul n-a fost tradus în viaţă, deoarece campania de la Prut, care a urmat în vara anului 1711, nu s-a încununat de succes.

Cantemir s-a refugiat în Rusia, unde a fost numit consilier al lui Petru I.

Comentarii

 (4)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mereni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
816 locuitori

Mereni este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 816 oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1892.

Citeşte mai departe