Mergi spre compartimentul: Istoria
16 noiembrie 2023, 10:30 Istoria views 74399
Victoria moldovenilor la Cătlăbuga
16 noiembrie 2023, 10:30 Istoria views 74399

Victoria moldovenilor la Cătlăbuga

538 de ani în urmă, la 16 noiembrie 1485 oastea moldovenească, condusă de Ştefan cel Mare  învinge la Cătlăbuga, în apropiere de Chilia, armata turcească condusă de Malcoci-oglu.

Această victorie a fost redată şi în Cronica lituaniană: „deodată oastea turcească şi hoarda întreagă cu mare strigăt i-a lovit pe ai noştri şi trei ceasuri a fost mare bătălie, când polonii au început să intre în dezordine, să plece cu toţii şi i-au dus pe turci spre rezerva [moldovenilor] … Acolo toţi turcii au fost înfrînţi pe capete”. Au rămas pe cîmpul de luptă 8 000 de otomani şi 3 000 de creştini. Biruinţa moldovenilor a demonstrat, încă o dată, că Ştefan cel Mare poate face faţă oricărei situaţii. În acea perioadă domnul Moldovei Ştefan cel Mare devine duşmanul nr.1 al turco-tătarilor.

În primăvara anului următor (1486) o numeroasă armată în frunte cu Baly-beg iarăşi invadează Moldova, intenţionînd s-o supună. Pentru acesta însă trebuia, întîi de toate, să-l detroneze pe Ştefan. În bătălia de la Şcheia (1486) moldovenii conduşi de Ştefan şi de această dată i-au biruit pe turci, omorîndu-l pe pretendentul la tron Hronoda (Hroiot).

Proslăvit de suverani şi cronicari europeni, de curia papală, de Senatul Veneţiei, care-l hrăneau cu vorbe dulci, fraze pompoase şi promisiuni deşarte, neajutorat de nimeni, rămas singur în faţa hoardelor turceşti împreunate cu armatele valahe şi cele tătăreşti, trădat de către toţi domnii valahi, pe care chiar el i-a pus la tronul Valahiei, nevoit să ţină seama de poftele expansioniste şi ale altor vecini, Ştefan cel Mare, semnează la 1489 un tratat de pace cu sultanul Mahomed al II-lea, obligîndu-se să plătească anual Porţii 3000 de florini veneţieni, rămînînd, totuşi, singur stăpînitor al Moldovei, în afară de Chilia şi Cetatea Albă.

Cuvinte cheie:

Stefan cel Mare , batalia , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1560
Populația:
4210 locuitori

Varniţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Satul Varniţa este aşezat pe malul drept al Nistrului, la mică depărtare de cetatea Bender și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 4210 locuitori. Satul Varniţa este atestat documentar pentru prima oară la 15 ianuarie 1560.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.