24 aprilie 2024, 11:33 views 29736
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Zăicana, raionul Criuleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
1902 locuitori

Zăicana este un sat şi comună din raionul Criuleni. Satul are o suprafaţă de circa 1.31 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.83 km. Zăicana este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 25 km de orașul Criuleni și la 24 km de Chișinău.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1902 oameni, dintre care 49.16% - bărbaţi și 50.84% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 99.16% - moldoveni, 0.16% - ucraineni, 0.63% - ruşi, 0.05% - alte etnii.

În satul Zăicana au fost înregistrate 591 de gospodării casnice la recensămîntul din anul 2004,  iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.2 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Lîngă Zăicana arheologii au descoperit o selişte datată cu secolele III-IV e.n. (cultura Cerniahov). Pe o suprafaţă de 378 m² a fost găsite rămăşiţele unor locuinţe de suprafaţă din lut de formă dreptunghiulară, cuptoare de calcar şi gropi pentru păstrarea produselor alimentare. Au fost găsite fragmente de ceramică lustruită, confecţionată la roata olarului, fragmente de amfore antice, cuţite, o seceră, un brăzdar de fier.

Satul Zăicana a fost atestat documentar la 23 iunie 1698 cu denumirea de Odaia- Iaşemei. Localitatea a apărut la marginea unui loc numit și astăzi Odăi. Denumirea actuală a fost adoptată mai tîrziu, cînd oamenii au trecut de sub pădure mai aproape de apă, pe malul stîng al rîului Iana.  

Primele familii care au întemeiat satul au venit din satele vecine: Sîrbu, Grati, Plămădeală, Foiu, Verdeş, Chiriac. Populaţia satului era alcătuită din ţărani răzeși (proprietari de pămînt), mazili (foști mici dregători), argaţi.

În anul 1864 în sat a fost construită biserica „Naşterea Maicii Domnului”.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1431
Populația:
15624 locuitori
Logo

Edineţ este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Edineţ. Amplasat în nordul Republicii Moldova, oraşul Edineţ este situat la o distanţă de 200 km de Chișinău.  Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15624 de locuitori. Localitatea este atestată documentar în anul 1431 cu numele Vedinţi, fiind întărită de către Alexandru cel Bun lui Cupcici vornic.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.