29 martie 2024, 06:53 views 11613
Materiale din compartiment: Toate noutăţile |

Ocniţa, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1769
Populația:
596 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 2.73 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 13.84 km. Ocniţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Camenca și la 169 km de Chișinău. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1769.

[în sus]Populația

Populaţia satului Ocniţa alcătuia 596 de oameni în anul 2012.

[în sus]Istoria localitații

Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1769. În apropierea satului se află patru movile, una dintre care se numește „Movila lui Moise”. Aici, conform tradiției a existat cîndva un turn din lemn de semnalizare și a preîntîmpina locuitorii despre incursiunile tătarilor.

Prima biserică din sat avea hramul Sf.Dumitru și a existat pînă în 1808, cînd din mijloacele preotului Ioan Zubrițki a fost ridicată biserica din piatră cu o clopotniță alături de sfîntul locaș. În 1864 în sat a fost deschisă școala parohială.

Lîngă satul Ocniţa pe o suprafaţă de 1 ha se întinde o arie naturală protejată de stat - ”Izvorul Ocniţa”, care este un monument hidrologic al naturii.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
49 locuitori

Dermengi este un sat din cadrul comunei Budăi, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 49 de locuitori. Satul Dermengi a fost atestat documentar în anul 1878.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.