Filtru pe categorii

Rădenii Vechi, raionul Ungheni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2039 locuitori

Rădenii Vechi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Satul are o suprafaţă de circa 8.21 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 16,79 km. Rădenii Vechi este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Ungheni și la 98 km de Chișinău. Satul Rădenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1437.

Prognoza meteo Joi, 02 decembrie, 2021
Perioadă Prognoză Temperatura Precipitaţii
0:00–6:00 2°C 0.1 mm
Vînt: S Vînt slab, 4 m/s
6:00–12:00 4°C 0 mm
Vînt: SSE Vînt slab, 4 m/s
12:00–18:00 9°C 0 mm
Vînt: S Vînt slab, 3.8 m/s
18:00–0:00 7°C 0 mm
Vînt: SSE Vînt slab, 3.6 m/s
Citește noutățile

Cuprins

[în sus]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2039 de oameni, dintre care 49.48% - bărbaţi și 50.52% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 99.56% - moldoveni, 0.34% - ucraineni, 0.05% - ruşi, 0.05% - alte etnii.

În comuna Rădenii Vechi au fost înregistrate 764 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.7 persoane.

[în sus]Istoria localitații

Satul Rădenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1437.

[în sus]Monumente istorice

La marginea satului Rădenii Vechi, pe un vîrf de deal, se înalţă, de mai bine de un secol, un obelisc, supranumit de localnici „Stîlpul lui Potiomkin", iar de istorici – monumentul kneazului Gr. Potiomkin de Taurida. Istoricul Gheorghe Bezviconi scria despre acest monument: „La 30 verste de Iaşi se înalţă un monument clădit din piatră necioplită, ridicat de Ecaterina cea Mare prinţului Potiomkin. Acest răsfăţat al soarelui, care a ştiut să trăiască în lux şi mulţumire, a ştiut să-şi aleagă şi locul unde să moară – (...) lîngă un drum înconjurat de păduri şi dealuri, alcătuind o privelişte minunată ce încîntă ochii".

Obeliscul lui Gr. Potiomkin reprezintă un monument înălţat în 1792 la marginea satului Rădenii Vechi, raionul Ungheni, pe locul unde a încetat din viaţă prinţul Grigori Potiomkin. Monumentul a fost construit de contesa Braniţkaia şi prezenta, în varianta iniţială, un stîlp. Mai tîrziu, cînd acesta s-a ruinat, în locul lui a fost ridicat (pe la mijlocul sec. XIX) un obelisc din piatră de calcar cu înălţimea de 13 metri. Alături de obelisc se află o piatră sculptată în formă de scut ce conţine inscripţia comemorativă vizînd semnificaţia monumentului: „Hа семъ местъ преставился князъ Григорiй Александровичъ Потемкинъ Таврическiй" (Pe locul acesta a încetat din viaţă cneazul Grigori Alexandrovici Potiomkin de Taurida). Octombrie 5, 1791...".

[în sus]Resurse naturale

Rezervația naturală de stat "Plaiul Fagului" care cuprinde pădurile din zona satului Rădenii Vechi a fost creată la 12 martie 1992 în scopul conservării, regenerării, redresării ecologice, studierii uneia dintre cele mai pitorești și mai reprezentative ecosisteme ecologice silvice din zona Codrilor. Încă în 1976 aici a fost creată rezervaţia silvo-cinegetică „Pădurea Rădeni", care a activat pe parcursul a doar 16 ani.

Valea Rădenilor cu o cascadă de lacuri, înconjurată de păduri, stejari seculari de-a lungul drumului, crează prima impresie despre acest plai pitoresc. Ambianţa deosebită a diferitor forme de relief, flora şi vegetaţia bogată întrerup monotonia şi redau teritoriului o frumuseţe şi o atractivitate deosebită.

Pe teritoriul rezervației se întîlnesc cca 900 specii de plante, dintre care plantele vasculare alcătuiesc cca 640 specii, lichenii – cca 50 specii și alte specii. Din numărul total de specii floristice 77 au devenit rare, alcătuind aproximativ 33 % din speciile rare de flora spontană a Republicii Moldova. Făgetele, care sînt cel mai mult răspîndite aici, comparativ cu restul teritoriului republicii, alcătuiesc cca 260 ha sau 5 % din teritoriul rezervației. Sectoarele cu stejar ocupă cca 230 ha sau aproximativ 4 % din teritoriu.

Comentarii

 (0)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cîzlar

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
183 locuitori

Cîzlar este un sat din cadrul comunei Cneazevca, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Leova și la 65 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 183 de oameni. Satul Cîzlar a fost înființat în secolul al XVIII-lea.

Citeşte mai departe