29 martie 2024, 16:38 views 18461

Poiana, raionul Edineţ

Statut:
Sat
Prima atestare:
1915
Populația:
343 locuitori

Poiana este un sat din cadrul comunei Hincăuţi, raionul Edineţ, avînd o suprafaţă de aproximativ 0.98 kilometri pătraţi, și un perimetru de 5.22 km. Satul este situat la 22 km de orașul Edineț și la 22 km de stația de cale ferată Rediul-Mare.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 343 de oameni, dintre care 44.61% sunt bărbaţi și 55.39% sunt femei. Structura etnică a populaţiei este următoarea: 13.99% - moldoveni, 81.92% - ucraineni, 3.50% - ruşi, 0.29% - găgăuzi

[în sus]Istoria localității

Satul Poiana a fost întemeiat în anul 1915. În perioada sovietică la Poiana se afla o brigadă a gospodăriei colective ”Patria” cu sediul în satul Hincăuți. În localitate activau în acea perioadă școala primară, clubul cu instalație de cinematograf, biblioteca, punctul medical, oficiul poștal, creșa, un magazin.

[în sus]Resurse naturale

La 1 km spre nord de satul Poiana se află parcul Hincăuți, fondat la începutul secolului XX, pe o suprafață de 27 ha (astăzi ocupă doar 5 ha). Formează un ansamblu de tip conac-parc, legat de numele familiei Cantacuzino, pe locul unei păduri de stejar, avînd următoarele elemente: conacul, lacul, poienele centrale și laterale, rețelele inelare de poteci. În parcul, care este un monument al naturii, se află peste 50 de specii de arbori și arbuști din cele mai rare întîlnite în republică cum ar fi stejarii viguroși,  teiul argintiu, pinul, jugastrul, salcia albă, mesteacanul cu vîrsta de peste 100 de ani. Dintre speciile rare se evidențiază pinul veimut, nucul negru, bradul nordman și teiul american. Tot aici se află 6 molizi cu vîrsta de peste 100 de ani. Parcul reprezintă o bogăție floristică importantă (specii rare, exotice, de dimensiuni mari, uneori arborii depășesc 1 m în diametru), dar sunt necesare investiții pentru lucrări de amenajare a teritoriului iazurilor, de reparație a edificiilor.

[în sus]Sfera socială

În prezent pe teritoriul satului activează:
•    căminul cultural;
•    biblioteca publică;
•    centrul medicilor de familie.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1850
Populația:
1789 locuitori

Plop-Ştiubei este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Plop-Ştiubei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Căușeni și la 84 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1789 de oameni. Satul Plop-Ştiubei a fost menționat documentar în anul 1850.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.