25 aprilie 2024, 18:25 views 14125

Leordoaia, raionul Ungheni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
38 locuitori

Leordoaia este un sat din cadrul comunei Hîrceşti, raionul Ungheni. Satul are o suprafaţă de circa 0.11 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 1.61 km. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Ungheni și la 80 km de Chișinău. Satul Leordoaia a fost menționat documentar în anul 1861.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de oameni, dintre care 47.37% - bărbaţi și 52.63% - femei. Structura etnică a populaţiei: 92.11% - moldoveni, 7.89% - ucraineni.

[în sus]Istoria localitații

Satul Leordoaia a fost menționat documentar în anul 1861. Fiind situat într-o regiune izolată satul nu a căpătat o mare dezvoltare. În perioada sovietică aici s-a aflat o subdiviziune a gospodăriei colective din Condrătești. În sat funcționa o grădiniță, magazin.

Numărul de locuitori nu a crescut în ultimii cinci ani. În sat sînt doar doi copii de vîrstă preşcolară şi unul de vîrstă şcolară. Numai un kilometru desparte satul Leordoaia din raionul Ungheni de satul Leordoaia din raionul Călăraşi, ceea ce înseamnă că sătenilor le este mai uşor să se ducă la vecini şi la magazin, şi la medicul de familie, chiar şi răposaţii sunt îngropaţi în cimitirul din raionul Călăraşi.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1805
Populația:
1209 locuitori

Ialpujeni este un sat și comună din raionul Cimișlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1209 oameni. Satul Ialpujeni a fost menționat documentar în anul 1805.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.