Section filter
  • 2014
  • page views Views

Sfinții „doctori fără de arginți” Cosma și Damian din Asia

Sfinții „doctori fără de arginți" și făcători de minuni Cosma și Damian, din Asia Mică, au trăit în secolul al IV-lea. Prăznuirea lor se face pe data de 1 /14 noiembrie. Cosma și Damian erau frați; tatăl lor era păgîn, iar mama, Teodota, era creștină. Ea a slujit cu sîrguință lui Hristos, închinîndu-și toată viața lui Dumnezeu. După moartea ei, a fost proslăvită ca sfîntă.

Sf. Teodota și-a crescut cei doi fii ca buni creștini. Educați și formați ca doctori, Cosma și Damian au primit în dar de la Dumnezeu harul vindecării trupurilor și sufletelor bolnave prin puterea rugăciunii.

Cosma și Damian sînt cunoscuți și sub numele de „doctori fără arginți", datorită vindecărilor miraculoase pe care le dăruiau oamenilor, vindecări pentru care ei nu cereau plată de la pacienții lor. Deoarece vindecarea era dată nu atît de medicamente, cît de rugile lor fierbinți către Dumnezeu, singura lor plată simbolică era ca cel tămăduit să înceapă să creadă în Iisus Hristos. Faima sfinților Cosma și Damian s-a răspîndit în toată regiunea și oamenii i-au numit „doctorii fără de arginți".

Odată, sfinții Cosma și Damian au fost chemați la căpătîiul unei femei grav bolnave, pe nume Paladia, care nu mai găsise vindecare la niciun doctor. Cei doi sfinți, numai prin credință și puterea rugăciunii au reușit să o vindece pe Paladia, care s-a sculat sănătoasă și a dat slavă lui Dumnezeu. Dorind să-i răsplătească pentru binele făcut, Paladia s-a îndreptat spre Damian, arătîndu-i trei ouă și zicînd: „Ia acest dar în numele Sfintei Treimi Dătătoare de Viață, Tatăl, Fiul și Duhul Sfînt". Auzind numele Sfintei Treimi doctorul fără de arginți nu a îndrăznit să refuze. Cînd a auzit Cosma această întîmplare, s-a întristat mult, crezînd că făcînd aceasta fratele său a încălcat porunca de a nu primi plată materială pentru serviciile medicale aduse semenilor lor.

Din acest motiv, atunci cînd Sf. Cosma era pe patul de moarte, el a cerut ca fratele său Damian să nu fie înmormîntat lîngă el. La scurt timp după moartea sfîntului Cosma, Sf. Damian s-a stins și el din viață și toți apropiații săi se întrebau unde să îl îngroape. Dar Dumnezeu a făcut o minune: o cămilă, pe care cei doi doctori o vindecaseră mai demult, la rugămintea stăpînului ei, a glăsuit cu voce omenească, spunînd că nu trebuie să se se îndoiască și să-l îngroape pe Damian lîngă fratele său Cosma, pentru că Damian nu acceptase acele ouă de la Paladia drept plată, ci din respect pentru numele lui Dumnezeu. Sfintele trupuri ale doctorilor fără arginți au fost îngropate împreună la Thereman (în Mesopotamia).

După moarte, cei doi Sfinţi au făcut numeroase minuni. Ei sînt consideraţi protectori ai sfinţeniei căsniciilor creştine, precum şi dătători de armonie în viaţa soţilor.

Settlements of Moldova and Diaspora

Ocniţa

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Read more