Section filter
  • 2014
  • page views Views

Ouăle roșii

Ouăle roşii simbolizează Învierea Domnului. Ouăle roșii au rolul de a ţine răul la distanţă, iar culoare roşie semnifică sîngele Lui Hristos. În conformitate cu tradiţia creştină, ouăle sunt roşii deoarece simbolizează sacrificiul lui Iisus Hristos şi miracolul Învierii Sale. S-ar zice, în vechea tradiţie, că aruncarea, la întîmplare sau la gunoi, a cojilor de ouă roşii este interzisă. Acestea se aruncă într-o apă curgătoare, anunţîndu-se astfel că, la o săptămînă după Paştele creştinilor, va veni şi Paştele blajinilor. În anumite regiuni, ouăle roşii sau cojile lor se folosesc şi ca simbol al fertilităţii şi, din această cauză, se pun la rădăcina pomilor fructiferi sau a florilor.

Legendele creștine leagă simbolul ouălor rosii de patimile lui Isus. Rastignirea si invierea reprezinta reinvierea naturii primavara si cu reluarea ciclurilor vietii. Oul, el insusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei. Legenda spune ca atunci cand Isus a fost batut cu pietre, acestea atingandu-l s-au transformat in oua rosii. O alta traditie afirma ca Sf.Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au insangerat sub cruce.

Spre deosebire de alte ţări ale Europei, unde obiceiul s-a restrîns, la moldoveni acesta a luat amploare, ouăle fiind vopsite nu numai în roşu, ci şi în multe alte culori şi mergînd pînă la valoarea de artă prin tehnică, materiale, simbolica motivelor şi perfecţiunea realizării.

Culorile folosite corespund unei anumite simbolistici:

Rosu - simbol al sîngelui, soarelui, focului, dragostei si bucuriei de viata.
Galben - lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate.
Verde - reinnoirea naturii, prospetime, rodnicie, speranta.
Albastru - cer, sanatate, vitalitate.
Violet - stapînire de sine, rabdare, increderea in dreptate.

Încondeierea și colorarea ouălor de Pasti au fost ridicate la rangul unei adevarate arte. In preajma Sărbătorilor de Paști, una din cele mai vii preocupări ale gospodinelor este vopsirea ouălor, operatiune care necesita stapanirea unor tehnici speciale.

Desenele se fac pe oul alb cu un instrument de scris inmuiat in ceara topita de albina, dupa care ouale sint introduse in vopsea rosie fierbinte, care se prinde pe portiunile neatinse de ceara, ramînînd astfel albe doar urmele cerii - motivele ornamentale lineare traditionale.

Settlements of Moldova and Diaspora

Batîr

Statut:
Sat
Prima atestare:
1712
Populația:
2566 locuitori

Batîr este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Batîr este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Cimișlia și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2566 de oameni. Satul Batîr a fost menționat documentar în anul 1712.

Read more