Papava Mihail

Papava Mihail ‒ scenarist, redactor, jurnalist, critic.

Născut la 6 noiembrie 1906 în or. Haricov, Ucraina. A absolvit Facultatea de Istorie și Filologie a Universității de Stat „M. Lomonosov" de la Moscova, Secţia Etnografie, iar în anul 1938 Facultatea de scenarişti a VGIK-ului.

Activitatea literară şi-o începe în calitate de eseist, iar din 1930 lucrările sale încep să fie publicate. Din anul 1938 colaborează cu studiourile cinematografice. Activează, de asemenea şi în calitate de redactor al Comitetului pentru Cinema și la studioul cinematografic „Mosfilm". A participat la crearea unui număr semnificativ de filme în desen animat şi artistice pentru cinematografia sovietică: „Copilăria lui Ivan", 1962, coautor, „Academicianul Ivan Pavlov", 1949, „Înălţimea", 1957 și altele. A colaborat cu studioul „Moldova-film", unde împreună cu Ion Druță scrie scenariul: „Cireşele timpurii", după care a fost filmat filmul „Cînd omul nu-i la locul lui", 1957. Membru al Uniunii Scriitorilor și Uniunii Cineaștilor din URSS.

I-a fost acordat Premiul de Stat al URSS în anul 1950 pentru scenariul filmului „Academicianul Ivan Pavlov", de asemenea, a fost decorat cu trei ordine și medalii.

M. Papava a murit la 27 ianuarie 1975 şi a fost înmormîntat la Moscova, la cimitirul Donskoi.

Settlements of Moldova and Diaspora

Rîbnița

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1657
Populația:
50100 locuitori
Logo

Rîbnița este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul este situat la o distanță de 130 km de Chișinău. Populaţia orașului Rîbnița constituia 50 100 oameni în anul 2010. Localitatea Rîbnița a fost menționată documentar în anul 1657.

Read more