Inin Arcadii

Inin Arcadii - scenarist, scriitor, publicist, profesor universitar.

Născut la 3 mai 1938 în or. Harikov, Ucraina. A absolvit Institutul Politehnic cu specializarea „inginer electromecanic”, iar în anul 1970 a absolvit Facultatea de scenaristică a VGIK-ului la Moscova. Primii paşi în creaţia cinematografică i-a făcut la studiourile fostelor republici ale URSS, inclusiv în Moldova în calitate de actor, scenarist.

Cu timpul a devenit unul dintre cei mai de prodigioşi dramaturgi de cinema din spațiul ex-sovietic. În prezent este profesor universitar, conduce atelierele de creaţie ale viitorilor scenarişti la VGIK.

Scenariile lui Inin, după care sînt realizate filmele au adesea un caracter ironic sau satiric pronunţat. Caracteristica personajelor este atît de vie şi complexă, plină cu detalii interesante, încît facilitează pentru regizori crearea unor filme cu adevărat valoroase. La studioul „Moldova-film”, Inin a prezentat cîteva scenarii interesante, unul din care „Între cer şi pămînt” despre un ostaş moldovean, care a încercat să sădească viţă de vie în Rusia, unde-şi făcea serviciul militar, filmul a fost realizat de regizorul Mihail Badicheanu în anul 1975.

A. Inin este autorul a aproximativ treizeci de comedii, a publicat circa cincisprezece cărți, este autorul a peste 200 de emisiuni de televiziune și radio, a articolelor de ziar și foiletoanelor pentru revistele satirice. Membru al Uniunii Cineaștilor din Federația Rusă. Artist Emerit al Rusiei (1989). A fost decorat cu Ordinul Prieteniei în anul 1998 și cu Medalia de onoare în anul 2009.

Filmografia:
Între cer şi pămînt”, 1975 ‒ film artistic de lung metraj ‒ autor de scenariu.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1485
Populația:
4559 locuitori

Vadul lui Vodă este un oraş din componența municipiului Chișinău, amplasat la o distanţă de 18 km de capitala Republicii Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia orașului constituia 4559 de locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1432. Legenda spune că denumirea Vadul lui Vodă ţine de numele domnitorului Ştefan cel Mare, care după o victorie repurtată în lupta cu tătarii, în 1485, la Nistru, a făcut o masă mare de sărbătoare.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.