Ciobanu Ion Constantin

S-a născut la 27 octombrie 1927, în s. Budăi, Teleneşti. Scriitor moldovean. A absolvit şcoala pedagogică din Orhei, iar în 1959 cursurile literare superioare de pe lîngă Uniunea Scriitorilor din URSS. A activat pe tărîm pedagogic. Preşedintele Comitetului de conducere al Uniunii Scriitorilor (1961-65), iar din 1971 - secretar al acestuia. Din 1973 este preşedinte al Comitetului republican pentru Premiile de Stat în domeniul literaturii şi artei.

A debutat cu dilogia "Codrii" (1954, 1957), care este o povestire epică a evenimentelor istorice prin care a trecut Moldova în anii '30-'50. Au urmat romanele "Podurile" (1966), "Cucoara" (1975) şi "Podgorenii" (1982), care formează împreună o trilogie asupra vieţii satului moldovenesc pe parcursul a cinci decenii. În 1970 pentru romanul "Podurile" i-a fost acordat Premiul de Stat al RSSM. Pe baza acestui roman, a fost turnat în anul 1973 filmul omonim.

Prezintă interes şi nuvela lui I.C. Ciobanu, autorul avînd darul de a surprinde în cîteva episoade concrete, psihologia, mentalitatea, manifestările oamenilor.

I.C. Ciobanu nu este străin de publicistică, abordînd problemele literaturii şi artei contemporane: "Cîteva reflecţii asupra romanului", "Gînduri despre eroul pozitiv", "Scriitorul şi actualitatea", "Viziunea poetică a lui Ion Druţă", "Noi şi Gleb Sainciuc" etc.

I.C. Ciobanu a fost deputat al Sovietului Suprem al URSS, deputat al Sovietului Suprem al RSSM, Preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM (din 1986). I.C. Ciobanu a fost cavaler al Ordinului Drapelul Roşu de Muncă şi ordinului Prietenia popoarelor.

Opera:

Settlements of Moldova and Diaspora

Caracuşenii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
4198 locuitori

Caracuşenii Vechi este un sat şi comună din raionul Briceni. Caracuşenii Vechi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Caracuşenii Vechi este aşezat pe malul drept al pîrîului Lopatnic, situat la 15 km sud-est de staţia de cale ferată Lipcani, la 40 km nord-vest de Edineţ şi la 227 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4198 de oameni. Prima atestare a satului Caracuşenii Vechi, cu numele Carapuşceni din ţinutul Hotin,  datează din mai 1575. 

Read more