Zagorschi Vasile

S-a născut la 27 februarie în anul 1926 în satul Șevcenko, Chilia, județul Ismail, astăzi Ucraina.

A absolvit cursurile liceului „Bjgdan Petriceicu Hașdeu” de la Chișinău (1941-1944) și Gimnaziul „Alexandru Lahovari” din Rîmnicu-Vîlcea, România (1944-1945).

În anul 1952 a absolvit Conservatorul din Chișinău, clasa compoziţie a profesorului Leonid Gurov. A fost Preşedinte al Uniunii Compozitorilor din Moldova (1964-9190). Din anul 1978 pînă în 1990 a fost membru al Comitetului Executiv al Consiliului Muzical Internaţional UNESCO.

Vasile Zagorschi a abordat mai multe genuri muzicale, precum: muzica de cameră, muzica simfonică, teme muzicale pentru filme și spectacole teatrale.

A activat în calitate de director al Teatrului de Operă și Balet din Chișinău și ca prorector al Conservatorului de Stat din Chișinău (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice), a fost și docent la catedra de „Teorie și compoziţie”.

Titluri:
Artist Emerit al RSSM (1960), Deţinător al Premiului de Stat al RSSM (1968), Artist al Poporului al RSSM (1982). I-au fost acordate premiile Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova, a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a ţării − Ordinul Republicii (1997).

Vasile Zagorschi a încetat din viață la data de 1 octombrie 2003.

Creații:
Muzică simfonică:
Simfonia Nr.2 (1991).
„Stanze”, în 5 tablouri („Aeriană”; „Crepuscul”; „Candelă”; „Ornic”; „Epilog”) (1996).

Muzică vocal-simfonică:
„Cine scutură rouă”: cantată (1981), redacţie nouă pentru cor mixt, solişti şi orchestra simfonică (2001).

Muzică de concert:
„Diafonii”: muzică pentru pian şi orchestră de coarde (1980).

Muzică instrumentală de cameră:
„Fantezie” („Crepuscul”) pentru flaut solo (1980).
Sonată-fantezie” pentru pian (1987).
„Sonată” pentru vioară solo (1993).
Cvartet” de coarde Nr.2 (1986).

Filmografie:
1965 – „Evadat de sub escortă”
1967 – „Mariana
1970 − „Riscul
1973 – „Podurile
1978 – „Agent al serviciului secret
1982 – „Trecea o lebădă pe ape”
1983 – „Prietenie între bărbați”
1984 − „Viața și nemurirea lui Serghei Lazo”, serial televizat.

Settlements of Moldova and Diaspora

Andriașevca Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
396 locuitori

Andriașevca Nouă este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Slobozia și la 125 km de Chișinău. Populaţia satului Andriașevca Nouă alcătuia 396 de oameni în anul 2004. Satul Andriașevca Nouă a fost înființat în anul 1924.

Read more