Haret Spiru

Haret Spiru – actor de teatru şi cinema.

Născut la 12 martie 1940 şi-a petrecut copilăria pe malul Nistrului, fiind unicul fiu al pedagogilor Vera şi Simion Haret, originari din satul Olăneşti, raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova. Pe cînd era copil Spiru era preocupat mai mult de tehnică, matematică, gospodărie şi deşi cînta în corul şcolii, visurile lui de viitor nu erau legate atunci de actorie. A lucrat o perioadă tractorist.

După absolvirea şcolii medii din sat pleacă la studii la Chișinău cu gîndul să dea la Institutul Agricol pentru a se înscrie la facultatea de inginerie, dar pe drum vede un anunţ cu admiterea pentru secţia de actorie la Conservator, astfel destinul i-a purtat paşii spre facultatea de actorie a Conservatorului de Stat. A susţinut cu succes examenele de admitere şi a devenit actor, chiar dacă se pare că nu a avut nevoie decît de o clipă ca să înţeleagă, care-i este vocaţia, iar peste ani această alegere s-a dovedit a fi una bună.

Tot în această perioadă întîlneşte dragostea vieţii sale pe ‒ Paulina Zavtoni. În anul 1959 ambii îşi încep studiile la Conservatorul de Stat „Gavriil Muzicescu”. Iar în anul 1960 sînt invitaţi ambii să facă parte din în componenţa trupei teatrului nou-format „Luceafărul”.

Primul său rol în teatru a fost cel al prezentatorului din spectacolul „Hai, să-ţi ghicesc” de S. Stepanovski. Apoi a urmat un rol complex, cel al lui Octav din „Vicleniile lui Scapen” de Moliere. Acest rol l-a consacrat pe Spiru Haret inclusiv şi pe scena teatrală din Kremlin, fiind înalt apreciat.

Maestrul a jucat şi alte alte roluri de neuitat în teatru: Leonaş ‒ „Chiriţa în provincie” de V. Alecsandri), portărelul de Loyal ‒ „Tartuff” de Moliere, Dandanache ‒ „O scrisoare pierdută”, I. L. Caragiale, medicul Cebutîrkin ‒ „Trei surori” ‒ A. P. Cehov), marinarul răguşit ‒ „Tragedia optimistă” ‒ V. Vişnevski), Pocrovan ‒ „A cincea lebădă” de P. Everak, Titirez ‒ „Farmazonul din Hîrlău” de V. Alecsandri, Groparul ‒ „Hamlet” de W. Shakespeare, etc.

Spiru Haret s-a produs în mai multe spectacole pentru copii. Pe parcursul anilor 1960-1979 s-a filmat în peliculele regizorilor Emil Loteanu, Valeriu Gagiu, Vasile Brescanu, Vasile Pascaru, Vlad Ioviţă, etc. la studioul „Moldova-film”.

S-a învrednicit de titlul Maestru în Artă al Republicii Moldova.

A plecat în lumea celor drepţi în septembrie 1999 la Chișinău.

Filmografia:
„La marginea oraşului”, 1960 ‒ rol episodic,
Omul merge după soare”, 1961 ‒ rol episodic,
„Fugit de sub exortă”, 1964 ‒ santinelă,
Serghei Lazo”, 1967 ‒ ofiţer,
„Crestături pe amintire”, 1972 ‒ rol episodic,
Lăutarii”, 1971 ‒ rol episodic,
Şi veni vă o zi”, 1979 ‒ rol episodic,
„Misiune specială”, 1979 ‒ Ugrium-Nalivaico,
„Bucurii pămînteşti”, 1988 ‒ episod.

Settlements of Moldova and Diaspora

Parcani

Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
550 locuitori

Parcani este un sat din cadrul comunei Răciula, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 550 de oameni. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1867.

Read more