Materiale din compartiment: Photo gallery | Audio gallery | Video gallery |

Stîngă Adam

S-a născut la 30 septembrie 1962 în satul Zîrnești, județul Cahul, Moldova.

La vîrsta de 12 ani începe să cînte la trompetă. Primul învățător este vărul său Ion Stîngă. Mai tîrziu cîntă alături de lăutarii din zona sudului: Bogdan Constantin, Ion Marinovici și Mitișor Botgros.

În anul 1985 a absolvit Institutul de Arte „Gavril Muzicescu” de la Chișinău (în prezent – Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice). Își începe activitatea în orchestra de muzică populară „Lăutarii” − condusă de maestrul N. Botgros.

Pe parcurs colaborează cu orchestrele folclorice „Mugurel”, „Busuioc moldovenesc” și orchestra „Barbu Lăutaru”, cu care susţine numeroase spectacole pe scenele Europei.

Majoritatea pieselor lui Adam Stînga sînt dedicate lăutarilor contemporani. Alături de orchestra „Lăutarii” a susţinut numeroase concerte în Moldova și peste hotarele ei a înregistrat un CD împreună cu orchestra „Lăutarii”. Printre cele mai cunoscute piese ale sale se numără „Hora lui Foca”, „Hora de masă”, „Sîrba ca la Văleni” ș.a.



În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
1190 locuitori

Cepeleuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Rîngaci, Cepeleuţi şi Vancicăuţi. Satul Cepeleuţi se află la o distanță de 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 202 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1190 de oameni. Prima atestare documentară a satului Cepeleuți datează din 15 iunie 1431.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.