Materiale din compartiment: Photo gallery | Audio gallery | Video gallery |

Crulicovschi Nina

S-a născut la 24 septembrie în anul 1951 în regiunea Kurgan, Rusia. Părinţii ei au fost deportaţi în Siberia. Abia la vîrsta de şapte ani Nina Crulicovschi revine cu tatăl său la Chișinău. Începe să înveţe treptat limba maternă, căci nu cunoştea la acea vîrstă decît rusa şi tătăreasca. Învaţă la şcoala muzicală din Slobozia, cîntă în ansamblul local muzică populară şi de estradă.

Absolveşte școală medie de muzică „Șt. Neaga” din Chișinău în anul 1972. În anii studenţiei a început să cînte muzică populară în Ansamblul „Mărţişor” împreună cu orchestra şi alături de mai mulţi dansatori profesionişti. A concertat în Finlanda, Bulgaria, Cehoslovacia. A fost o perioadă de succes pentru cîntăreaţă. Tot în aceşti ani Ion Aldea Teodorovici a invitat-o să cînte o melodie cu Petre Aldea Teodorovici,  apoi înregistrează şi un mic disc cu piesa „Cu numele tău”, piesă cu care după 10 ani şi-a găsit publicul şi a devenit şlagăr.

În anii 1973 – 1975 ocupă funcție de solistă în orchestră de muzică populară „Fluieraș”; în anii 1975-1976 - în orchestră de muzică populară „Lăutarii”. Este solistă în formațiile de muzică ușoară „Orizont” (1977-1979), „Bucuria” (1979-1982) și „Contemporanul” („Noroc) (1983…1989) ale Filarmonicii Naționale. Apoi îşi începe cariera solo. Au venit, însă, vremuri grele pentru Nina Crulicovschi. În anul 1981 a participat la Festivalul „Zorii Crimeii” de la Ialta şi a obţinut premiul III şi cît nu este de straniu, în loc să i se ofere posibilitatea să avanseze pe plan profesional, să i se dea un ansamblu propriu, căci de obicei aşa se proceda, a fost chemată după concurs şi i s-a spus, că pentru ea nu mai este post de solistă în ansamblul „Bucuria” şi dacă vrea să rămînă la Filarmonică trebuie să cînte în capela corală „Doina”. Iar în iunie 1883, tatăl artistei este arestat din motive politice şi învinuit de propagandă împotriva comuniştilor. Timp de 7 ani a fost interzisă oficial ca artistă. Nu erau difuzate cîntecele ei nici la radio, nici la televiziune. Nu avea minimul de existenţă, ducea foame în adevăratul sens al cuvîntului. Începînd cu anul 1989 îşi recapătă pofta de viaţă odată cu restabilirea sa în funcţie la Filarmonica Naţională, a urmat o perioada fructuoasă plină de turnee, fani. Cu ansamblul „Noroc” a concertat prin mai multe ţări printre care Tunisia, SUA.

A lucrat asupra mai multor cîntece cu poeţii Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Anatol Ciocanu, cu compozitorii Petre Teodorovici şi Ion Aldea Teodorovici, Mihai Toderaşcu. Pe parcursul carierei sale timp de un an de zile a cîntat alături de Nicolae Sulac. Nina Crulicovschi are multe înregistrări la Radioteleviziunea Naţională de la Chișinău.

În anul 1993 i s-a conferit titlul onorific Maestru în Arte din Republica Moldova, este laureată a numeroaselor concursuri naţionale, unionale şi internaţionale.

A avut mai multe oferte de muncă peste hotare inclusiv şi în SUA, de mai bine de 14 ani este solistă de muzică uşoară pe scena Teatrului „Alexandru Davila” de la Piteşti, România. Revine în Republica Moldova pentru a susţine concerte, a-şi bucura fanii de acasă.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
3265 locuitori

Gordineşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Gordineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Gordineşti se află la o distanţă de  15 km de oraşul Edineţ şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3265 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gordinești, la acea dată cu numele Neagăuți, datează din 27 mai 1429.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.