Dmitrieva Larisa

Dmitrieva Larisa – jurnalist, scenarist, scriitor, poet, critic.

S-a născut la 17 octombrie 1938. A absolvit Universitatea de Stat din Voronej. A lucrat în calitate de jurnalistă la mai multe ziare. Cu studioul „Moldova-film” colaborează din anul 1972, este scenaristă a 15 filme documentare, de popularizare a ştiinţei şi a unui film artistic. A debutat cu proză şi poeme la 22 de ani în revista „Kubani”. Cariera sa jurnalistică începe în anul 1965, în calitate de corespondent militar la ziarul „La strajă” din Unitatea militară de Apărare Antiaeriană de la Bacu. Apoi a urmat  - „Kurskaia pravda” şi – „Chişinăul de seară”, unde a lucrat în calitate de şef de secţie timp de 10 ani.

Întîlnirea cu Sveatoslav Rerich din anul 1984 i-a schimbat viaţa. Ea a devenit adeptă a învăţăturii ezoterice, care era considerată una ostilă în URSS. Pe toţi acei care studiau Agni Yoga îi aştepta închisoarea sau spitalul de boli mintale. Totuşi, unii au avut posibilitatea să studieze învăţătura tainică. Ea a găsit modalitatea de a folosi tirajul de 200 de mii exemplare a ziarului, unde lucra pentru a familiariza cititorii sovietici cu elementele de bază ale Învăţăturilor Şambala. Pe parcursul a 4 ani ea a reuşit să ocolească cenzura. Articole sale cu o asemenea tematică erau primele de acest fel în întreaga URSS.

Dar, în primăvara anului 1988 ea a fost, totuşi, demisă din funcţie din cauza incompatibilităţii cu ideologia sovietică de partid. Perestroika lui Gorbaciov a salvat-o de o pedeapsă mai aspră, însă ea a fost lipsită de dreptul de a mai profesa jurnalistica. Fiind unul dintre cei mai buni jurnalişti din Republica Moldova nu a putut să se angajeze nici chiar în calitate de simplu corespondent în mass-media, astfel s-a văzut nevoită să lucreze – cusătoreasă de „banane” (pantaloni pentru bărbaţi, la modă pe atunci)

După 12 ore de lucru la maşina de cusut, Dmitrieva lucra asupra modului de a transmite oamenilor bazele învăţăturilor interzise ale Şambalei. A selectat dintr-o colecţie de tablouri ale lui Nicolae şi Sveatoslav Rerich aproximativ 200 de picturi şi a făcut descifrarea lor filosofică în formă poetică. Le-a pus pe muzică, alcătuind astfel o compoziţie originală literar-muzicală de două ore, călătorind cu acest program timp de doi ani şi jumătate în peste 20 de oraşe mari ale URSS-ului în destrămare. Din 1989, L. Dmitrieva, a citit cursuri de lecţii despre principiile de bază ale Şambalei.

După destrămarea Uniunii Sovietice Dmitrieva deschide ziarul „Agny sacrul” şi devene redactor-şef al publicaţiei. Pe parcursul anilor 1992-1994 publică în Rusia cu tirajul de 100 de mii cartea „Doctrina secretă a Elenei Blavatscaia - concepte şi simboluri” - în 3 volume. În anii 1998-2002 la Moscova, publică descifrările sale ale pildelor evanghelice şi învăţăturilor în lumina de filozofiei ezoterice (a legilor karmice, reincarnărilor, ciclurilor, etc.), ale Agni Yogăi şi ştiinţei moderne. Această lucrare unică a fost însoţită de recenziile oamenilor de știință, cosmonauţilor, oamenilor de artă. Lucrarea are 7 volume mari, publicate sub titlul „Mesagerul Luceafărului de dimineaţă Cristos şi Învăţătura Lui, în lumina învăţăturilor Şambala.” La Sanct-Petersburg a apărut o carte despre elementele de bază ale învăţăturilor Şambala pentru copii cu povesti ştiinţifico-fantastice şi pilde atractive, cu titlul „Dumalka” (Gîndirica). În anul 2004 – „Dumalka. Mesagerii Luminii („Gîndirica. Mesagerii Luminii”, în 2007 – „Dumalka. Zborul împărătesc” (Gîndirica Zborul împărătesc”. În anul 2011, urmează să fie publicate 2 cărţi „Dumalka” - „Armagedon” şi „Florile Lacolionei”.

Pentru prima oară într-un secol de existenţă, reprezentantul mişcării Rerich Larisa Dmitrieva, în calitatea sa de fondator şi director al Centrului Rerich în Moldova, a fost invitată de către ministrul de Stat al Moldovei să participe la Forumul Internaţional al UNESCO. Discursul ei în lumina învăţăturilor Şambala „Despre urmările războaielor oculte”, a fost înalt apreciat de către conducătorii UNESCO, pentru conţinutul de idei similare cu cele ale organizaţiei mondiale.

În anul 2007 în Internet a apărut site-ul „Doctrina Secretă estică în creaţia Larisei Dmitrieva”, pe care au fost plasate toate lucrările sale.

Filmografia – scenarii:
„Zi sanitară la ferma de porcine”, 1972, film de popularizare a ştiinţei,
„Formula abundenţei”, 1974 – film documentar televizat în colaborare,
„Totul începe din copilărie”, 1975 - film documentar,
„Cîntă o pasăre în noapte”, 1976 – film artistic,
„Pîinea noastră cea de toate zilele”, 1976 − film documentar televizat,
„Tehnologiile industriale aplicate în gospodăria agricolă”, 1982 − film de popularizare a ştiinţei,
„Cultivarea tutunului în Moldova”, 1984, film de popularizare a ştiinţei,
„Ierbicidele în lupta cu buruienile”, 1984, film de popularizare a ştiinţei etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
660 locuitori

Burghelea este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 132 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 660 de oameni. Satul Burghelea a fost menționat documentar în anul 1830.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.