Zdob şi Zdub

Membrii grupului:

Iagupov Roman − voce, din 1994
Mihi Gîncu – chitară bas, din 1994
Sviatoslav Staruş − chitară, 1996-2004, din 2010
Andrei Cebotari − tobe, 2000-2003, din 2010
Valerii Mazîlu − trompetă, cimpoi din anul 2001
Victor Dandeş − trombon, instrumente populare, din anul 2001

Grupul a fost fondat în 1994 în Republica Moldova. În noiembrie 1994, a fost înregistrată prima versiune demo într-un studio profesional.

1995 – formaţia a participat la festivalul „Ucitesi plavati − 1”. În iulie 1996, „Zdob şi Zdub” – participă la „Ucitesi plavati − 2”.

La sfîrşitul anului 1996, grupul „Zdob si Zdub” a înregistrat albumul său de debut „Hardcore Moldovenesc” cu 12 piese. În 1997 are loc un turneu de prezentare în sprijinul albumului la Moscova, Sankt Petersburg şi Chișinău.

1997 − a participat la festivalul „Kazantip”.

1998 − o activitate intensă concertantă în oraşele Germaniei cu un program nou, muzica devenind mai etnică, şi cîntecele fiind interpretate doar în limba moldovenească.

1999 − înregistrarea albumului – „Tabăra Noastră”, cu participarea muzicienilor cu renume în Moldova: Anatol Ştefăneţ vioară, violă, Valerii Caşcaval − ţimbal şi Evghenii Didîc − trompeta.

„Zdob şi Zdub” a evoluat în mai mult de 20 de ţări europene: Danemarca, Ungaria, Serbia, Belgia, Elveţia, Germania, Franţa, Polonia, România, Olanda, Ucraina şi Rusia.

După versiunea ziarului „Komsomolskaia Pravda” (Rusia), „Zdob şi Zdub” a fost cea mai bună formaţie a anului 2001.

În 2002, în conformitate cu decretul prezidenţial, muzicienii au fost decoraţi cu medalia „Meritul Civic”.
 
Discografie:
Hardcore moldovenesc” (1996)
Tabăra noastră” (1999)
„Remix-uri” (2000)
Agroromantica” (2001)
„450 de oi” (2003)
Boonika Bate Doba” (2005)
„Ethnomecanica” (2006)
„Vin alb/Vin roşu” (2010)

Settlements of Moldova and Diaspora

Cuhureştii de Jos

Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1835 locuitori

Cuhureştii de Jos este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cuhureștii de Jos și Țipordei. Localitatea se află la distanța de 38 km de orașul Florești și la 157 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1835 de oameni. Satul Cuhureştii de Jos a fost menționat documentar în anul 1437.

Read more