Section filter

Suveică Iurie

Iurie Suveică - actor de teatru și cinema

Născut la 16 decembrie 1964 în satul Sudarca din raionul Dondușeni,. Și-a făcut studiile la școala-studio MHAT din Moscova (1987-1992), specialitatea actor dramatic și de cinema, avîndu-l în calitate de profesor pe Vladimir Bogomolov.

În teatru a interpretat peste 50 de roluri, majoritatea dintre ele fiind roluri principale. Fiecare rol pe care l-a interpretat și-a lăsat amprenta asupra personalității actorului, îmbogățindu-l și maturizîndu-l spiritual și artistic. Actor complex, organic, de factură dramatică și cu un pronunțat simț al comicului și grotescului, Iurie Suveică a jucat pe scenele mai multor teatre din Republica Moldova, începîndu-și cariera cu Teatrul Studio de Stat (1992-1993). Ulterior a fost actor la Teatrul Rus "A. P. Cehov", Teatrul Național "Mihai Eminescu", Teatr S Ulițî Roz. Este de remarcat faptul că interpreta cu lejeritate roluri în limba moldovenescă și rusă.

La Teatrul Republican „Luceafărul" a activat în perioada anilor 2002-2004 și 2015 – prezent. Pe scena Teratrului Republican "Luceafărul" s-a remarcat îndeosebi prin rolul lui Arbenin din spectacolul "Mascarada" de Lermontov, dar și în rolul lui Greghem din spectacolul "Striptease masculin sau Goi Pușcă" după Anthony McCarten.

În peroada 2018-2020, Iurie Suveică a fost director al Teatrului Republican "Luceafărul". În teatru, activitatea sa a fost răsplătită cu Premiul Simpatia publicului pentru rolul lui Kaligula după piesa omonimă de Albert Camus – Teatrul Dramatic Rus "A.P. Cehov" (1993), Grand Prix pentru rolul lui Arbenin în spectacolul "Mascarada" de M. Iu. Lermontov (Teatrul Republican "Luceafărul") – la Festivalul Internațional de Teatru "Belaya Vezha" din Brest, Belarus (2002); Premiul pentru cel mai bun rol masculin – Medvedi – Teatrul "S Ulițî Roz" – oferit de UNITEM (2010); Premiul "Ion Sandri Șcurea" – oferit de UNITEM în anii 2016, 2018.

În anul 2019 i-a fost conferit titlul de Maestru în Artă. Iurie Suveică are în palmares o multitudine de roluri de cinema, interpretate în filme realizate de noul val al cinematografiei ruse, apărut după anii 90; cele mai recente colaborări datând din anul 2014 cu Ghenadii Lopîreov ("Codul de onoare-7"/ Кодекс чести-7) și Serghei Yakovlev (pentru "Insomnia"/ Бессонница).

A plecat în lumea celor drepți la 16 mai 2020.

Settlements of Moldova and Diaspora

Geamăna

Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
3401 locuitori

Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.

Read more