Rudeaghina Olesea

Olesea Rudeaghina - inginer de sunete, poetesă, preşedintele Asociaţiei scriitorilor de limbă rusă în Moldova, membră Uniunii scriitorilor din Federaţia Rusă.

S-a născut la 3 septembrie 1963 in Chişinău întro familia oamenilor de creaţie. După absolvirea în 1988 conservatoriului de stat din Chişinău, sa angajat cu lucru la televiziunea naţională in funcţia de regizor de sunete de profil larg, dar în mai mare parte la emisiuni muzicale şi spectacole şi într-un timp scurt a devenit un specialist de rang înalt. Peste un an de zile deacum ia poruncit crearea coloa­nei sonore a spectacolului mizical în două episoade "Simfonia Enescu". Ne avînd aparataj performant la Chişinău acest lucru l-a făcut la Tele­viziunea centrală din Moscova. Adunînd o experienţă bogată în profesie ea trece la lucrări mai complicate: sonorizează spectacolele teatrului de păpuşi "Prichindel" şi a unor spectacole din redacţia literar-dramatică. Cu timp devine nu numai inginer de sunete dar şi autor de sce­narii la unele emisiuni. Crează un ciclu de emisiuni - portrete oamenilor iluştri în artă, începînd cu emesiune de autor "Ora studierii" - creaţia pictorului Sergiu Sulina. Este laureată a premiului "Antena de aur". Arta ei de inginer de sunete e solicitată nu numai de redacţiile muzicale dar şi de mai multe alte redacţii televiziunii naţionale. Păt­runderea fină în caracterile personajilor, în dramaturgia materialului emisiunilor, este caracteristic pentru toate emisiunele create de ea. Şi-n acelaş rînd ea nu încetează de a experimenta în domeniul artei de sonorizare şi creaţiei muzicale, experimentează şi în domeniul electro-acusticii.

Şi totuşi talentul Olesei Rudeaghina nu sa oprit numai la capitolul sonorizării emisiunilor şi filmelor televizate. Ea este destul de cuno­scută şi ca o poetesă talentată. Multe din versurile Olesei poartă un caracter autubiografic. Primele încercări poetice au apărut în almana­hurile "Lareţ" şi "Codrii". În 1997 a văzut lumina tiparului prima placheta de versuri "Înălţarea pe pămînt". Au apărut într-un scurt timp şi alte plachete de versuri "Duet în trecerea subterană"(1998),"Anul Drahinului" (2000) şi a. Ea are talent şi ca un organizator iscusit a seratelor literare, prezentaţiilor de cărţi autorilor tineri, se inte­resează de Premierile teatrale şi filme. Toate acestea îi ajută să fie totdeauna într-o forma bună creativă, în compentenţa ei profesio­nală de sonorizare, la care ea e lipită cu tot sufletul.

Settlements of Moldova and Diaspora

Hlina

Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
1051 locuitori

Hlina este un sat şi comună din raionul Briceni. Hlina este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanță de 18 km de orașul Briceni, la 10 km de stația de cale ferată Lipcani și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1051 de oameni. Satul Hlina a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.

Read more