Diamond Izi (Ițec Domnici)

Diamond Izi (Ițec Domnici) - scenarist american originar din Moldova.

Sa născut la 27 iunie 1920 în or.Ungheni, a decedat la 21 aprilie 1988 la Beverly Hils California, USA. Puştanul din orăşelul judetian Ungheni nici nu visa că într-un timp foarte scurt va deveni unul din cei mai renumiţi scenarişti ai Hollywoodului. La vîrsta de 9 ani el cu familia sa - tatăl David Domnici şi mama - Elca Vaidman au emigrat în Statele Unite ale Americii. Familia Domnici sa plasat cu traiul într-un cartier din Bruclin - suburbia New Yorcului, unde Iţec a început să frecventeze şcoala normală pentru băieţi. Cel mai mult îi plăcea mate­matica. A participat la mai multe olimpiade matematice din New Yorc, New Djersi şi Connecut şi în curs numai de doi ani de zile (1936-1937) a primit 17 medalii de aur.

Băiatul a avut succes şi-n domeniul literaturii. El abandonează ma­tematica şi în 1938 începe studiile la facultatea de jurnalistică uni­versităţii din Colambia, devenind unul din cei mai activi autori al ziarului studenţesc de la facultate. Aici el prima date se foloseşte de pseudonimul său literar I.A.Daimond, care a rămas pe viaţa întreagă. În anii de studii la universitate tînărul Daimond a început să scrie scenarii pentru sărbătorile studenţeşti anuale "Versity şou", şi scrie articole pentru ziarul studenţesc "Columbia spectator". Pînă la magi­stratură Daimond însă n-a răbdat. în 1941 el este invitat să colaboreze la un cel mai prestigios ziar din SUA "New Yorc times" şi abandonează lecţiile la Universitate.

Şi Hollywoodul sa interesat de creaţia tînărului Daimond. El este invitat se colaboreze cu compania cinematografică "Paramaunt Pikcers". Aici ca scenarist el a colaborat doi ani de zile dupa ce a trecut la o altă companie din Hollywood "Fraţii Warner". Aici el scrie primul său scenariu pentru un film de lung metraj ""Asasinarea în camera alba­stră". Un succes deosebit i-a adus lui Daimond scenariul "Niciodată să nu zici "adio". După succesul enorm al acestui film Daimond devine cel mai întrebat scenarist al Hollywoodului.

În prima jumătate anilor 50 Daimond lucrează pentru compania "Seco­lul XX Fox", pentru care a scris trei scenarii, iar din 1955 se declara scenarist independent. De aici şi—n viitor ei colaborează mai mult cu renumitul regizor american Biily Waidler. Această colaborare continuie un sfert de veac şi se socoate cea mai productivă în biografia lui Daimond. El este de patru ori no minat la premiul "Oscar" şi primeşte totuşi acest prestijios premiu pentru filmul "Apartamentul". În URSS cel mai cunoscut film, realizat de Billy Waidler cu Merelin Monro în rolul central a fost "Geazul numai din fete".
Pentru acest scenariu Daimond a fost decernat cu premiul Ghildiei scri­itorilor din SUA, "Pentru cel mai bun scenariu de film de ficţiune", iar Comitetul artei cinematografice a numit acest film "Cea mai bună comedie americană din toate timpurile". În filmele produse după scena­riile lui Daimond Merelin Monro sa filmat de mai multe ori: "Cuibuşorul dragostei" (1951), "Hai să ne căsătorim" (1951), "Ştrengăriile maimuţelor" (1952). Afară de Merelin Monro în filmele produse după scenariile lui I.Daimond s-au filmat mai mulţi actori americani renumiţi: Odri Hepbern, Garri Cuper, Djon Lemmon, Tony Kertis, Şirli Mac Lein, Kim Novac, Henri Fonda şi a. Iaca Ia ce înălţimi a ajuns puştanul din Ungheni.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
800 locuitori

Sămănanca este un sat şi comună din raionul Orhei. Sămănanca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Orhei și la 35 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 800 de oameni. Satul Sămănanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.