Section filter

Grecu Sandu

Sandu Grecu - regizor, actor, scenarist, manager. Artist al poporului din Republica Moldova.

S-a născut la 14 februarie 1960 în s. Colibaş raionul Cahul Moldova. Studii medii a căpătat în colegiul de cultură şi artă în or. Soroca, Moldova (1977-1979). In 1983 a absolvit Institutu de arte Gh. Muzicescu din Chişinău cu specialitatea "Regia teatrală". Activitatea de creaţie a început-o în calitate de actor şi regizor la teatru "A. Mateevici" din Chişinău şi a prelungit-o la Teatru al centrului de tineret tot la Chişinău, (1983-1987). In anii 1987-1990 a făcut stagierea la teatrul "Satiricon" condus de Constantin Raichin la Moscova. Intorcîndu-se la Chişinău intemeiază pe lîngă filarmonica de stat teatrul de comedii "Satiricus". Din 1990 devine director şi conducător artistic acestui teatru, numit "I. L. Car agiale".

Astăzi acest teatru se poziţionează ca un teatru modern, cu folosirea în repertoriul său muzică, dansuri şi alte divertismente. Sandu Grecu a lansat pe scena teatrului său zeci de spectacole preponderent cu caracter satiric şi umoristic. Cu un succes deosebit a rulat spectacolele "Made in Moldova", "Golanii revoluţiei Moldave" de Constantin Cheianu, "Dictatorul" de Andrei Strîmbeanu, "Hai să ne jucăm" şi "Cine sunt aceşti sălbatici?" de Iulian Filip, "Maimuţa în baie" de I. Nechit "Minte-mă, minte-mă" de Nicolae Negru, "Innainte şi după fugă", "Salvaţî America'' de D. Crudu, "Ispitele lui Iuda" de Andrei Burac, "SPL Moldovanu" de Nicolae Esinencu. Din repertoriul Clasic - operele lui Mihai Eminescu, Liviu Rebreanu, Vasile Alecsandri, Constantin Negruzzi, Jean-Batist Moliere, A. P. Cehov, Mihail Bulgacov şi a.

Realizînd în 7 limbi spectacolul lui M. Bulgacov "Maestrul şi Mărgărita" Grecu a obţinut Marele premiu - "Talia-2000" în cadru UNITEI. În ultimii ani teatrul "Satiricus" a participat la mai multe festivaluri teatrale iar directorul artistic acestuia a fost destins cu premiul de stat al tineretului în domeniul artelor teatrale, (1994). S. Grecu în 1995 a fost destins cu titlul "Maestru în arte". Cu un succes deosebit sa bucurat spectacolul teatrului "Satiricus" - "Scrisoarea perdută" după I. L. Caragiale. Pentru regie S. Grecu a fost menţionat cu marele premiu UNITEM (2004), iar în 2010 i sa conferit titlul onorific "Artist al poporului" din Republica Moldova.

Cu spectacolele sale "Satiricus" a cutreerat lumea întreagă: SUA, Franţa, Irac, Germania, Bulgaria, Spania, Suedia şi a. În 2009 Grecu a fost ales în calitate de preşedinte Uniunii teatrale din Moldova. El este şi consilier a primăriei din or.Chişinău.

Sa filmat şi ca actor în filmele regizorilor moldoveni: V. Pascaru "Marele război mic", Sandu Vasilache "Lupii şi zeii",T. Tataru, "Rătăcirea demonului blond", "Iarba dracului".

Settlements of Moldova and Diaspora

Olăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
5297 locuitori

Olăneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Olăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la distanța de 27 km de orașul Ștefan Vodă și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5297 de oameni. Satul Olănești este menționat documentar în anul 1595.

Read more