Varlei Natalia

Natalia Varlei - Artistă emerită din RSFSR (1989), Laureată a Premiului RSFSR "N. Krupskaia" (1984), Premiul "Dragostea de nestins a spectatorilor" în cadrul Festivalului al X-lea de la Sanct Petersburg "Vivat, kino Rossii" (2002).

În viaţa actriţei sînt multe date legate de istoria ţării natale. S-a născut la 22 iunie 1947 în al 8-lea an de după război, în oraşul Constanţa (România), unde tatăl său, căpitan de Marină, consilier, Vladimir Varlei, activa pe atunci. Neamul mamei - Ariadna Seniavin provine din Franţa. Iar copilăria Natalia și-a petrecut-o în or. Murmansk, la nordul Rusiei.

Atracţia față de artă a avut-o chiar din copilărie. Deja la vîrsta de 4 anişori a început să compună versuri. La sfîrşitul anilor ´50 cînd familia s-a mutat cu traiul la Moscova, Natalia a îndrăgit circul şi pe ascuns de părinţi a început să facă studii la Şcoala de Stat a Circului şi Estradei. În anul 1965, după absolvirea Școlii de Circ s-a angajat în calitate gimnastă la Circul de la Moscova de pe str. Țvetnoi builvar. Concomitent Natalia a încercat să studieze muzica, desenul. Ea a avut marele noroc să lucreze în cadrul programului renumitului clovn L. Enghibarov şi desigur tot aici ea a lucrat şi sub tutela nemijlocită a lui Iuri Nikulin, cu care s-a produs împreună în renumita peliculă ("Kavkazkaia plennița" Prizionera din Kaucaz") a lui Leonid Gaidai.

În cinematografie o aduce regizorul G. Iungvald-Hilchevici văzind-o într-un număr de circ. El i-a propus să se filmeze în filmul său "Formula curcubeului" (1966) într-un rol mic, cel al surorii medicale Vera. Anume acest an a devenit unul de cotitură în biografia actoricească a Nataliei. După mărturisirile soţiei lu Gaidai, Nina Grebeşcova, soţul ei nu putea găsi demult timp actrița pentru rolul principal în filmul "Prizionera din Kaucaz" -"sportivă, comsomolistă" o actriţă ce ar avea mai multe calităţi, mai ales sportive. Natalia Varlei era, practic, unica, din mai multe candidate pentru rolul Ninei, care a corespuns tuturor acestor cerinţe. Filmul "Prizionera din Kaucaz" a stabilit recordul de - 80 de milioane de spectatori în cinematografele ţării, doar într-un an de difuzare. Natalia Varlei a devenit una dintre cele mai de vază stele a filmului rusesc. Au apreciat destul de înalt calităţile Nataliei şi regizorii de la studioul "Moldova-film".

La aniversarea de 300 ani de la naşterea domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir în Moldova s-a produs filmul cu aceeași denumire. Pentru rolul fiicei boierului lordache Ruset, cel mai principal rol feminin, regizorii Vlad Ioviţă şi Vitalie Calaşnicov au invitat-o pe Natalia Varlei, care corespundea cerinţelor acestui rol: mergea bine călare, mînuia exelent sabia şi avea o experiență destul de serioasă deja în calitate de actriţă dramatică. Spre deosebire de tatăl eroinei sale - lordache Ruset, aceasta nu l-a trădat pe domnul Moldovei Dimitrie Cantemir, ci l-a ajutat mult în luptele cu Armata Turciei, demonstrînd vitejie enormă şi demnitate ostăşească fără precedent. Într-un alt film moldovenesc "Vîrsta de trecere" Varlei a interpretat rolul unei tinere entuziaste Isolda, care a constituit, într-un fel, punctul de pornire al întregii acţiuni din acest film, regizat de Boris Conunov.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
13 locuitori

Podul Lung este un sat din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 13 oameni. Satul Podul Lung a fost înființat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.